Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 15., csütörtök

Málna Almával Ágyas Gyümölcs Párlat 2012.


162.

2012/0313

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Málna almában
üvegben érlelve



Azt hiszem már kitalálni sem kell, hogy a következő párlat, amelyet bemutatók az Aquavinicum Párlat Rendszeremben, az Ágyas Párlatok, Gyümölcs Pálinkák alcsoportjának legújabb tagja. Nem ma született ez a párlat, de mivel ma került palackozásra, így a mai napot tekintem megszületésének is. Ezúttal nem kellett egzotikus tájakra utaznom gyümölcsért, hanem még tavaly nyáron a konyhakertünk egy szegletében megtalálható bokrosába kellett mennem leszüretelni ezt a gyümölcsöt. A Málna, mert hogy erről a jól ismert hazai friss termékről van szó, azért nem árt néhány dolgot tudnunk. A málna (Rubus idaeus), magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján. Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben leválik a vackáról. Ízletes gyümölcs, konzervipari alapanyag. Magas vízigényű, öntözést igényel. A gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Sarjadzással szaporodik. Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele. Carolus Clusius már 1601-ben különbséget tett vörös és sárga fajták között. A latin Rubus idaeus név visszavezethető Pedaniosz Dioszkoridész i. sz. 50-68 között keletkezett De materia medica c. művére, de lehetséges, hogy a görög orvostól, Krateuastól származik (kb. i. e. 100) Caius Plinius Caecilius Naturalis historia (kb. i. sz. 77.) c. művében két helyen is említi a növényt és azt írja, hogy a görögök „Idaeus rubus“ néven ismerik, mert csak Idában terem. A fajta neve valószínűleg a Troászban (ma Törökország területén) lévő Ida-hegységről kapta a nevét, mert csak ez a hegység fekszik a málna előfordulási területén, miközben a Krétában található, Idának is nevezett Psziloritisz-hegység széles körzetében a faj hiányzik. Színező anyagai révén gyorsan megfestette az alma pálinka alapot, amelybe ezeket a gyümölcsöket helyeztem. Három hónap helyett kilenc hónapig érlelődött, hogy most palackban teljesedjen ki mind illatában, mind zamataiban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése