Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 11., vasárnap

Viaszszilva-Cserszegi fűszeres törköly Érlelt Vegyes Pálinka 2010.


23.

2010/1020

AQUAVINICUM

ÉRLELT

VEGYES

Viaszszilva-Cserszegi fűszeres törköly
eperfa hordóban érlelve



A legutóbbi alkalommal már bemutattam ennek a vegyes párlatnak a natúr változatát. Igazából szinte minden lényeges dolgot vele kapcsolatban el is mondtam, le is írtam. Ennek ellenére, hogy a dolgoknak még egy kis csavart adjak, és, hogy mind az illatok, mind a zamatok, valamint a párlat színek terén újabb csodákat találjak ezt a natúr párlatot a pálinkát kedvelők kedvenc fahordójába, az eperfába helyzetem érlelődni. Biztos voltam abban, hogy a minimum három hónapos érlelés végén egy szinte a konyakkal vetekedő párlat birtokosa lehetek. Természetesen a párlat fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérve rögtön láttam, hogy színanyagban az aranysárga szín igen gyorsan dominálni kezdett a párlatban. A hordós érlelés illatanyagának kibontakozását csak az érlelési idő végén kezdtem el felfedezni. Az eperfa szépen lesimította, megszelídítette mind a két gyümölcsben rejlő vad illat orgiákat, és szépen egymás mellé sorakoztatta őket. Azóta is, ha csak egy szippantást teszek az üvegbe palackozott párlatba, jól eső érzéssel nyelem le torkomba a cserszegi fűszeres törköly jegyeit és a mögötte megbúvó viaszszilva parfümösségét. A cserszegi fűszeres, mint szőlő fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly (†2010. május 26.) keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget, és hamar érik. Ezekből már következik is, hogy ezt a szőlőfajtát inkább az ország északabbi felébe szánták, ahol kevesebb a napfény, hamarabb jön az ősz, és hidegebbek a telek. A fajtának nem volt rögtön átütő sikere, csak elszórtan telepítették. Azóta azonban beért a munka gyümölcse és igen kedvelt szőlővé vált, amelynek nemcsak bora, hanem pálinkája is kiválónak mondható. A viaszszilva: 7 g fehérjét, 5 g zsírt, 131 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 5 g rostot tartalmaz kilogrammonként. /gyümölcscukrot, pektint, káliumot, magnéziumot, növényi rostot tartalmaz/. Energiatartalma: 57 kcal/100gramm. Nátha ellen az aszalt szilva fogyasztása jót tesz. Reggelente /nátha esetén/ rágcsáljunk el 6-8 szem aszalt szilvát. Egy-két napon belül megtöri a makacs náthát. Serkenti az agy működését, jó hatással van az idegrendszerre, serkentő, frissítő, méregtelenítő szerepe is jelentős.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése