Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 11., vasárnap

Kökény-Golden Alma Ágyas Vegyes Párlat 2010.


27.

2010/1111

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Kökény - Golden Alma
üvegben érlelve



Ma mindenképpen egy olyan párlatról fogunk beszélni, amelyről még nagyon sokat fogunk beszélni, s főként azok, akik egyszer megkóstolták. Az alappárlat ebben az esetben a golden alma pálinka, amelynek meg van az a jó tulajdonsága, hogy igen előszeretettel hagyja, hogy a beléje helyezett gyümölcsök ágyasként domináljanak. Ebben az esetben a kökény az a gyümölcs, amelyet erre szántam. Állt már Ön egy kökénybokor mellett? - Akkor tudja, hogy milyen nehéz ezt a gyümölcsöt szüretelni, hiszen a tüskék összeböködik a kezét. A kökényt dércsípés után, s valóban érett állapotában, amikor a gyümölcs már kicsit megráncosodott, kell begyűjteni. Ellenkező esetben a végtermék enyhén opoleszcens lesz, ízvilága túl ress. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy keserű lesz. A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges szemek alkalmasak arra, hogy a párlatba kerüljenek. Szárától, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan meg kell mosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket, hogy a benne található aromák, ízek, ásványi anyagok, vitaminok bele kerülhessenek, beleoldódhassanak pálinkánkba. Legalább három hónapig hűvös, sötét helyen kell tartani egyenletes meleg hőmérsékleten. Hetente egyszer legalább fel kell rázni, és némi oxigénhez is kell jutatni. Amikor végre úgy ítéljük meg, hogy a párlatunk összeért, akkor következhet a steril szűrés és a végső alkohol fok beállítása, amelyet jelen esetben negyven fokon hajtunk végre. Végül nem marad más teendőnk, mint hogy üvegbe palackozzuk italunkat. A kész ital törésmentes, kristálytisztán egyszínű, átlátszó. Igazi aromáját, selymes ízvilágát, letisztult zamatát min. 8-10 hónap érés-pihentetés után éri el. Minél több a beágyazott kökény, annál karakteresebb, és szín-teltebb lesz a végtermék. A szín- és ízvilágát befolyásolja a feldolgozott kökényfajták aránya. Az ehető kökények között létezik ugyanis fehér húsú és piros húsú gyümölcs, színben a piros húsú dominál, akár csak illatban. Melegítő, élénkítő hatása miatt a népgyógyászatban erősítőnek használták súlyos betegségeket és szülést követően. A hagyomány szerint ezen felül gyomorkeserűként, gyomorbántalmakra, sőt, másnaposság ellen is használják. Fogyasszuk egészséggel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése