Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 14., szerda

Golden Delicious Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2012.


160.

2012/0311

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Golden Delicious Alma
üvegben érlelve



Egy igen különös életutat bejárt párlatot szeretnék bemutatni. 2010-es évjáratú Golden Delicious Alma Pálinkám egy részéről van szó, amelyet saját gyümölcsével ágyazta meg 2011.-ben. Nem került fel a listámra ebben az időben közben pedig szép lassan elfogyott, és mára már csupán egy kis mennyiség maradt meg az üvegedényben, amelyet be is palackoztam. Közben mivel elmúlt egy éves már ó pálinkának tekinthető, sőt egy évet a gyümölcságyon is érlelődött. Csodálatos, kristálytiszta, aranysárga színénél már csak a letisztult, savaiban még mindig gazdag, de már lágy párlat köszön vissza, amikor egy-egy cseppjét a torkunkba engedjük. Latinul úgy hívják ezt a gyümölcsöt, hogy Malus domestica Golden Delicious. Az USA-ban találták, feltevések szerint a 'Grines Golden'-nel megporzódott 'Golden Reinette' magvából keletkezett.1916-ban került kereskedelmi forgalomba. A 'Golden Delicious' méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került. A legnagyobb európai termelők: Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Hazánkban korábban pollenadóként telepítettük, s a fajta számára alkalmatlan technológia és szüreti idő következtében leromló gyümölcsminőség miatt a 90-es évek elejére visszaszorult az aránya. Az új klónok megjelenése után hazai szerepe növekedik. Hazánkban szeptember végén-október elején szedhető. Gyümölcsei egyszerre is leszedhetők, de Dél-Tirolban gyakran két menetben szedik. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól 6 hónapig megőrzi. Gyümölcse tetszetős. Mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g), héja vékony, az érés kezdetén zöldessárga, éretten sárga. Gyümölcshúsa sárgás, édes, enyhén savas, kissé illatos. Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként. Ez a meleg ágyas párlat valódi gyógyszer mindenkinek szívesen tudom a figyelemébe ajánlani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése