Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 12., hétfő

Vilmoskörte-Bikavér törköly Érlelt Vegyes Pálinka 2010.


20.

2010/1004

AQUAVINICUM

ÉRLELT

VEGYES

Vilmoskörte - Bikavér törköly
eperfa hordóban érlelve



Igazság szerint a vilmoskörte pálinka is kicsit olyan, mint a sárgabarack pálinka, mindenki csak azt szeretne venni és fogyasztani. Emiatt aztán minden komoly kereskedelmi főzde palettáján megtalálható ez a fajta pálinka, minek következtében valóságos dömping van belőle a piacon. Természetesen vannak köztük kiválóak és kevésbé jók. Az egyszerű halandó vidéki ember nem igazán engedheti meg magának, hogy tízezrekért vegyen magának 1 liter pálinkát ezért aztán gyümölcsfát ültet és próbálkozik saját maga előállítani ezt a párlatot. Csakhogy, amíg ez sárgabarack esetében viszonylag könnyen megy, addig a vilmoskörte érzékeny és könnyen elillanó aromája miatt, valamint a viszonylag kevés cukortartalom miatt nagy tudás és ügyesség szükséges ahhoz, hogy ebből a gyümölcsből minőségi terméket lehessen előállítani. Ami a másik nagyon sajnálatos hibája a legtöbb pálinkát készítő és fogyasztó embernél, hogy párlatjaikat rögtön fogyasztani akarják. Kevesen tudják, hogy kár lenne ezt a párlatot már rögtön az elkészítés után meginni. Egy legalább két-háromhónapos - még jobb, ha féléves - tárolás után a minősége jelentősen javul. Ekkor a vilmoskörte pálinka ízében kerekebbé válik és már a pohárba töltéskor megtölti a szoba légterét kellemes aromájával. A pálinka tárolása azonban semmiképpen nem haladhatja meg az 5 évet, mert erre az időre feléli saját magát a párlat. Ezért csak javasolni tudom minden kedves kollégámnak, hogy párlatait három hónapig hagyja piheni, azt megteheti, hogy a pihentetést más és más körülmények között teszi meg. Én ezen esetben a közkedvelt eperfahordós érlelésnek vetettem alá a párlatom egy részét, amely így is minimum három hónapig a hordóban csücsül. Amikor aztán onnan kikerül a párlat tükör tiszta, sárga pálinkát kapunk, amely némi alkohol veszteség után beállítható a megfelelő alkoholfokra, majd gondos szűrés után üvegekbe palackozható állapotba kerül. Frissességével remekül párosul a fűszeres, édeskés fajtajelleg. Rendkívül hosszú utóíze teszi igazán harmonikussá és egyedivé. Ekkor tudjuk igazán csak értékelni a fáradságos munkát, amelyet egy-egy csepp párlatunkba fektetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése