Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 20., kedd

Szamóca Fehér Bikavér Borseprővel Ágyas Vegyes Párlat 2011.


163.

2012/0314

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Szamóca fehér bikavér borseprővel
üvegben érlelve



Határozott lelkesedéssel folytatom továbbra is az Aquavinicum Párlat Rendszeremben az Ágyas párlatok sorozatot. A ma bemutatásra kerülő kombináció azonban nem a megszokott párosításokkal folytatódik. Az alappárlat ezúttal fehér Bikavér borseprő párlat, amelybe ágyként a kertünkben termett, és sokak számára igen kedvelt gyümölcsöt a Szamócát raktam. Nem hiszem, hogy volna olyan ember, aki ne evett volna ilyen gyümölcsöt még életében, mégis sokan nem is tudják, hogy ez a gyümölcs milyen titkokat rejt magában. Akár milyen hihetetlen származását tekintve Kelet-Ázsiát tartják a szamóca őshazájának. A korszerű szamócatermesztés szempontjából jelentős fajok azonban Amerikában keletkeztek, ezek keresztezéséből jött létre a napjainkban is ismert termő faj. A szamócát idehaza sokan földiepernek nevezik. Ez az elnevezés majdnem helyes, hiszen a szamócát tartjuk a földieper ősének. Mindenképen említést érdemlő érdekesség ezzel a gyümölccsel kapcsolatban, hogy a vadon élő szamócafajok valószínűleg már a jégkorszak vége óta megtalálhatóak Európa, Ázsia és Amerika erdeiben, így egyike lehetett az ősember kedvenc csemegéinek. Ezt a gyümölcsöt a következő képen jellemezhetjük: A szemek mérete, színe, alakja fajtánként eltérő. Általában elmondható, hogy a termés gömbölyded, kúpos, szív alakú. Színe a halványsárgától a világos bordóig terjed, és felületén apró magocskák helyezkednek el. A gyümölcshús zamatos, édes, olykor vaníliás mellékízzel. Sok ezer fajtája ismert világszerte, mely sok ezer éves történetének és folyamatos nemesítésének köszönhető. Alapvető két csoportja a vad és nemesített fajták, melyek további csoportokra bontható. Legismertebb vadon növő faj a Fraises des bois (erdei szamóca), a nemesítettek közül a Cambridge kedvence, az Elsant, az Elvira, a Gorella a legkedveltebbek és legelterjedtebbek. A szamócát nem csak kitűnő íze, hanem kedvező beltartalmi jellemzői miatt is joggal fogyaszthatjuk. Rengeteg A, B, C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, fluort és vasat tartalmaz. A szamóca nagyon értékes gyümölcsünk, többek között azért, mert szinte elsőként jutunk hozzá a téli vitaminhiány után. Csakúgy, mint a többi bogyós gyümölcs, a szamóca is vértisztító és baktériumölő hatású. Fogyókúrák remek és ajánlott gyümölcse. Ágyas párlatát leginkább hölgyeknek ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése