Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 10., szombat

Vilmoskörte-Bikavér törköly Natúr Vegyes Pálinka 2010.


19.

2010/0929

AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES

Vilmoskörte-Bikavér törköly
üvegben érlelve



A szőlő még nem nagyon érik, amikor már ez a gyümölcs hívogatóan integet felénk. A Vilmos körte a világ legelterjedtebb körtefajtája; Angliában már 1770-ben ismerték. Williams terjesztette el. Innen vette eredeti nevét: Williams, Bon-chrétien Williams, Williams Christbirne, de Amerikában, ahol a legelterjedtebb, Bartlett néven ismerik. Magyar elnevezése egy régi, helytelen, de meggyökeresedett fordítás. A Vilmos körte augusztus végén, szeptember elején érik, gyümölcse középnagy, kúpos vagy tojás alakú, héja szalma- vagy viaszsárga; zamatos íze elsőrendű asztali fajtává teszi. Természetesen nem túl kemény, lédússága következtében kedvelt a közvetlen fogyasztása, de éppen emiatt nagyon nehéz belőle jó pálinkát készíteni. A körtéből készült pálinka általában visszafogott, decens, nem túl harsány illatú pálinka, amely illatában és Ízében citromos jellegű, pikáns füszerezettségű és szép gyümölcslágyságú, selymes, fiatalos. Illat- és ízvilágában szépen kidomborodik a gyümölcsre jellemző, könnyed lágy-fanyar fajtajelleg.[bővebben] A Vilmos körtéből készült pálinka illatalkotói bonyolultak, rendkívül szépek és intenzívek, könnyedségük, selymességük semmihez sem hasonlítható.
Az őszi-téli körtékből főzött pálinkák illatvilágukat tekintve szintén visszafogottabbak, bár finom fűszerezettségük, tipikusságuk szépen érzékelhető. Illatukra és ízükre a sárga és érett gyümölcsre utaló gyümölcsösség jellemző. A vilmoskörtét mindig úgy szabad szüretelnünk, mielőtt még beérne, ugyanis utóérő típus és, mint ilyen ha a fán túlérik elveszíti vezéraromáját. Zölden szedjük le a gyümölcsöket és hideg helyen hagyjuk összeérni őket és mielőtt még a belsejük barnulni kezdene dolgozzuk fel. Gondosan kell a cefrézést elvégezni, a pektinbontástól a sav beállításáig. Arra is ügyelni kell, hogy lehetőleg oxigéntől elzárva erjesszük, mert így lepárláskor lényegesen kevesebb lesz az előpárlat, ahol egyébként a vezéraroma is érkezik párlatunkba. Nálam sajnos a szüret miatt a gyors kifőzés nem valósult, így aztán, hogy az illataiból megőrizzek valamint némi bikavér törköllyel házasítottam, hogy biztosan keletkezzen belőle párlat. A bogyózott törköly némiképpen módosította az összképet, de így is remek párlat született belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése