Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 5., hétfő

Rizlingszilváni Ágyas Törkölypálinka 2012.


149.

2012/0229

AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY

Rizlingszilváni aszalt szőlővel
üvegben érlelve



Érdekes módon annyira belejöttem az ágyas párlatok bemutatásába, hogy ezen a napon, amely négyévente egyszer van a kalendáriumban, ugyancsak egy ilyet mutatok be a pálinkakedvelő közönségnek. Sokan nem szeretnek, vagy szeretnének ezen a napon születni a születésnap ünneplése miatt, de én úgy gondolom, hogy ez nem jelent igazán semmit sem. A különlegessége még az is ennek a ma bemutatásra kerülő párlatnak, hogy általa az utolsó alkategória is képviseltetve lesz ez által. Eddig ugyanis az ágyas pálinkák törkölypárlat alkategóriájában nem szerepelt egy italom sem. Az alappárlat ebben az esetben egy nem olyan régen lepárlásra került Rizlingszilváni törköly volt és eddig azért nem lett ágyassá téve, mert aszalt fehér szőlővel kívántam ezt elvégezni, még pedig olyannal, ami nem a megszokott mazsola, hanem egy valóban nálunk Magyarországon termet fehér szőlő aszalványa. Sikerült is, ha nem is könnyen ilyet beszereznem a bajai piacon és így végre megszülethetett ez a párlat is. Mondanom sem kell, hogy nemcsak nehéz hozzájutni, hanem elég drága is ez a fajta házi aszalvány, el is határozom, hogy a nyáron magam is vásárolok egy ilyen berendezést, amellyel magam fogom előállítani minden párlatomhoz az aszalványokat. Nem kétséges, hogy ennek az amúgy is csodálatos, friss, üde, jellegzetes rizlinges, gyümölcsös illatoknak és határozott savaknak, aromáknak, amelyek jellemzik az e fajtából készülő pálinkát csak még jobbat tesz az aszalt szőlő ágyon való érlelés. Ennek következtében el tudjuk nyújtani az íz stabilizálását, növelni tudjuk az aromák kiteljesedését, ezzel hosszú érési képességet biztosítva párlatunk számára. Az is nagyon érdekes, hogy a magyar gasztronómiában milyen előszeretettel használják ezt a fajta szőlőnek a borát konyhai különlegességekhez. Ha pedig a bora jól illik ezekhez, akkor a párlata még inkább illik a sültek lekíséréséhez. Mivel ez a fehér szőlő korán érik még magában hordozza a nyár minden melegségét, minden fűszerességét, de benne van a nyári zöld munkák verejtéke is, a szőlő művelő ember filozófiája, egyénisége, életének karakterisztikája, ezzel a tudattal fogyasszuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése