Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 9., péntek

Cabernet Sauvignon Ágyas Törkölypálinka 2012.


156.

2012/0307

AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY

Cabernet Sauvignon mazsolával
üvegben érlelve



Elérkeztünk tehát párlatunknak a harmadik tagjához, amely az Ágyas Párlatok csoportjához tartózik. Itt a dessztillálásra került törkölyből kinyert natúr párlatot ezen alkalommal is a közismert, és közkedvelt mazsola ágyra öntjük, hogy azon teljen el a finomodás, a pihenés három hónapja. E folyamat során, amelyet fontos hetente figyelemmel kísérni, amely az üveg felnyitását, és a párlat kóstolását jelenti. Az már az első hetekben jól megfigyelhető, hogyan válik a párlatunk áttetsző színe, halványsárgává, majd karamellás színűvé, végül szinte világosbarnává. A saját ízlésük dolga eldönteni meddig engedjük e színnek az árnyalatait elmélyülni. A párlat végső fogyasztási alkoholjának beállítása csak az érlelési idő végén történjen meg. Fogyasztói körben aratott népszerűségét egyrészről valószínűleg jellegzetes, könnyen felismerhető aromáinak köszönheti, de az is egyértelmű, hogy inkább a férfi emberekhez áll egyénisége közelebb. Hűvösebb éghajlatról vagy évjáratból származó tételeire a kaliforniai paprika húsa, rosszabb esetben a fűszerpaprika, míg érettebb tételeire a fekete ribizke jellemző. A termelők pedig valószínűleg azért kedvelik, mert amellett, hogy gondosan kezelve nagy borokat, törkölye pedig pálinkákat ad, még viszonylag magas termésátlagok és kevéssé költséges borászati feldolgozás után is emlékeztet a fajtában rejlő csúcsborokra, jellemző aromatikája okán. A szőlőbogyó magas fenoltartalma, mély, intenzív aroma árnyalatú pálinkát adhat, amely miatt a fajta esetében gyakori a viszonylag hosszú időn át tartó ágyas érlelés, és sok esetben felmerül az igény egy hosszabb palackos érlelésre is. Bár egy érett gyümölcsből készített cabernet fiatalon is vonzó lehet, legmagasabb rendű, legkifinomultabb és legizgalmasabb formáját általában hosszabb palackos érlelés után fedi fel. Természetesen az asztalt szőlőn való pihentetés felgyorsítja ezt a folyamatot, de nem elengedhetetlenül. Ezen ágyazással igyekszünk meg őrizni a gyümölcs egyedi illat- és zamatvilágát. Illata intenzív és rendkívül izgalmas, magával hordozza a szőlőfajta már sokszor bizonyított kedvező tulajdonságait. Fogyasztását kis mennyiségben, férfias összejövetelek alkalmára ajánljuk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése