Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 9., péntek

Pomelo Ágyas Gyümölcs Párlat 2012.


153.

2012/0304

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Pomelo
üvegben érlelve



Most miután jó néhány napot eltöltöttünk a hazai gyümölcsök választékánál, ismét melegebb éghajlatra utazunk, és ismét egy déli gyümölcsöt mutatunk be Ágyas Párlatként. Ezúttal a párlat alapját képező pálinka sem vegyes gyümölcs, hanem narancs párlat ezért aztán ez a pálinka nem is a vegyes pálinkák közé kerül besorolásra, hanem a gyümölcs pálinkák közé. Minden valószínűség szerint igen kevés honfitársunk van, aki ezt a fajta déli gyümölcsöt közelebbről ismerné. Talán még vannak néhányan, akik már ettek belőle, de hogy párlatban ágyasként érlelve még nem találkoztak vele az bizonyos. Jó magamat is a kíváncsiság az, amely arra sarkalt, hogy kipróbáljam ezt is a közismert déligyümölcsök mellett. Érdemes is emiatt néhány szót ejteni magáról a gyümölcsről, hogy legyen némi támpontunk arról, hogy mit is fogyasztunk amikor Pomelóról teszünk említést. Származását tekintve Malájföld különlegessége ez a gyümölcs, mely még ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék ez részben annak is köszönhető, hogy ma főleg csak Indiában és Dél-Kínában termesztik, de lassan a trópusi övben is elterjed. Érdekessége, hogy Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kísérője, ahol nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is. A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldessárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak. Akárcsak a grapefruit hűvös helyen, 3-9 hétig is eláll, és a tárolás alatt keveset veszít tápanyagtartalmából. Miután a pomelo igen messziről érkezik hazánkban és addig is sok vegyszeres kezelésen megy keresztül, elsőként alaposan mossuk meg az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami gyakran előfordul, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral. Kifejezetten magas kalcium és a kálium tartalma és természetesen a citrusoknál megszokott módon C-vitamin tartalma is jelentékeny. Kálium tartalmának köszönhetően jó vérnyomás szabályzó, illetve immunrendszer erősítő. Egy próbát mindenképpen megér!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése