Bátai Besztercei-szilva Pálinka
A napokban leszedett érett szilvákat elkezdtem átválogatni, kocsánytalanítani, majd kimagozni, mert a fákon a sok eső következtében itt is akár csak a szőlőnél elindult a gyümölcs szemeinek megrepedezése, amely a rothadáshoz vezethet. Az első hordónál mindjárt egy kis különlegességgel indítottam.
3 kg vilmoskörte
5 kg őszibarack
5 kg viaszszilva
37 kg besztercei-szilva
....................................................................
50 kg mindösszesen
Reményeim szerint ezekkel az apró gyümölcsmennyiségekkel a háttérben kiváló íz és zamat anyagot sikerül átörökítenem a cefréből a pálinkába, amely ettől még nem veszíti el a fajta jellegét, de egyedivé fogja tenni az általam elkészített párlatot. Továbbra is tároló edény kapacitás gondokkal küzdök. A következő főzés e hónap 29.-én fog megtörténni, mert akkor már életbe lép az új törvény, és így nem kell adót fizetni kis mennyiségek után. Addig valahogyan kölcsönkért edényekkel kell átvészelnem. Jelenleg mintegy 2000 liternyi cefrém vár kifőzésre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése