530.
2014/0319
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Vérnarancs
üvegben érlelve
A tegnapi nap után, hogy pincészetünk
bemutatkozhatott ország világ előtt, és ma ismétlésben újra megnézhetik az
emberek, kicsit úgy éreztem, hogy hatévnyi kemény, kitartó munkával sikerült
komoly értéket felmutatni. Mi sem lehetett volna ennél szebb névnapi ajándék a
számomra, mint ez, és azok a köszöntések, amelyek virtuálisan, és a valóságban
is utolértek ezen a napon. Sajnos a népi hagyomány szerint beígért jó időt,
amit a Sándorok meghoztak mi Józsefek már nem tudtuk megtartani, mert szeles,
hideg, és esős idő köszöntött ránk. A remény, amelyről úgy tartják, hogy az hal
meg utoljára ezúttal is velünk volt, hogy ne csüggedhessünk el. Ennek okán
felbuzdulva ma egy igazán különleges italt akartam elkészíteni. Tavaly óriási
sikert arattam vendégeimnél, akik az árvízi védekezésben vettek részt egy ágyas
vérnarancs párlattal. Így hát elhatároztam, hogy e sikert követve az idén is
készítek egy ilyet, bár reméltem, hogy nem árvíz alkalmával kell megvendégelnem
a barátaimat. Az alap pálinka, amelybe az ágyazást végeztem ezúttal is narancs
párlat volt. A vérnarancs, amelyet gyakran emlegetnek az egészséges
táplálkozás szimbólumaként, más gyümölcsökkel együtt a legjobban véd különböző
betegségektől. A szív-és érrendszeri problémáktól, a diabétesztől, a
tumoroktól. A gyümölcsökben található számos anyag ad erre
magyarázatot. Meghatározó szerepük van a C vitaminon kívül a flavonoidoknak.
Ez utóbbiak antociánidot tartalmaznak, amelyekből bőségesen található a
vérnarancsban. Ezt más kutatások is megerősítették. A cataniai egyetem az
Európai Onkológiai Intézettel együttműködve laboratóriumi állatokat fogott vérnarancs
diétára és azt tapasztalták, hogy a kúra következtében jelentősen csökkent a
lerakódás a májukban, valamint a triglicerid- és a koleszterin-szintjükA
vérnarancs leve meg tudja akadályozni a zsír felgyülemlését a szervezetben, véd
a zsírokban gazdag étrend által okozott túlsúly kialakulása ellen,
megváltoztatva az elzsírosodott szövetek sejtjeinek metabolizmusát. A kutatók
azt tanácsolják, hogy napi étrendjébe mindenki iktassa be a teljes kiőrlésű
gabonaféléket, zöldségeket, a gyümölcsöket, amelyek közé okvetlenül vegye be a
vörös narancsot. Ezért aztán jómagam is azt javaslom, hogy minden nap korty
vérnarancs párlatot fogyasszunk el lefekvés előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése