Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 17., hétfő

Muscat Ottonel Szőlő Natúr Gyümölcs pálinka 2014.



528.

2014/0317


AQUAVINICUM

NATÚR

SZŐLŐ



  Muscat Ottonel szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Hát a hétfő azért csak hétfő még akkor is, ha az idő ismét jó, igaz kicsit fúj a szél, de még 22 celziusz fokot is mérhettünk napos időszakokban. Sajnos a Müller cég a kedvenc egymenetes üstöt a pálinkafőzdéből elszállította haza Németországba, és ez egy kis szomorúsággal töltött el. De hát az élet ilyen bizony nem mindig úgy zajlanak a dolgok, ahogy azt elvárnánk. Egy azonban egyenlőre biztos, hogy mai is bemutatok egy olyan párlatot, amely már jó ideje elkészült, de nem került bele a katalógusunkba, viszont most úgy láttam, hogy elérkezett az ideje, hogy a nagyközönséggel is megismertessem. Messzire nem is kell elkalandoznunk az elmúlt napok italainak alapanyagától, hiszen ezúttal is egy szőlőből készült natúr pálinkát fogok ajánlani kedves olvasóimnak és hallgatóimnak. A szőlő, pedig ezúttal az Ottonel Muskotály. Több évben is készítettem már belőle italt, igaz nem önállóan, hanem másik szőlővel társítva, mert bizony ehhez is csak nagyon nehezen lehet hozzájutni. Moreau Róbert francia kertész állította elő a XIX. század közepén. Minthogy a Chasselas-hoz hasonlít feltételezhető, hogy egyik szülője ez a fajta lehetett. A másik szülő bizonytalan. Hibrid fajtákat nem szokás a természetes fajtarendszerbe besorolni, ennek ellenére többen ezt megtették és a convarietas orientális, sub-convarietas caspica, provarietas apianába sorolták. Magyarországra az 1880-as években került. Viszonylag kis termőképessége miatt sokáig alig termesztették, majd az 1960-as évektől fellendült termesztése. Máshol elsősorban azokban az országokban termesztik, amelyek a szőlőtermesztés lehetőségének északi határa közelében találhatók. Rövid tenyészidejű fajta, amely korán szeptember első felében érik, de gyakran már augusztus végén fogyasztható a termése. Termőképessége kicsi, esetleg közepes (8-10 t/ha körüli), a hagyományos termesztési móddal (rövid metszés) terméshozama igen alacsony. A termés cukortartalma nem magas (16-18 magyar mustfok közötti), a must savtartalma is alacsony (6-7 g/l). Muskotályos jellege intenzív, rendkívül finom. Viszonylagos fagytűrő képessége és rothadás-ellenállósága kielégítő. A virágzáskori kedvezőtlen időjárásra viszont rendkívül érzékenyen, elrúgással, rossz kötődéssel reagál. Pálinkája nem annyira élénk illatú, de rendkívül markáns, felejthetetlen élményt nyújt.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése