528.
2014/0317
AQUAVINICUM
NATÚR
SZŐLŐ
Muscat Ottonel szőlő
üvegben érlelve
Hát a hétfő azért csak hétfő még akkor is, ha az
idő ismét jó, igaz kicsit fúj a szél, de még 22 celziusz fokot is mérhettünk
napos időszakokban. Sajnos a Müller cég a kedvenc egymenetes üstöt a
pálinkafőzdéből elszállította haza Németországba, és ez egy kis szomorúsággal
töltött el. De hát az élet ilyen bizony nem mindig úgy zajlanak a dolgok, ahogy
azt elvárnánk. Egy azonban egyenlőre biztos, hogy mai is bemutatok egy olyan
párlatot, amely már jó ideje elkészült, de nem került bele a katalógusunkba,
viszont most úgy láttam, hogy elérkezett az ideje, hogy a nagyközönséggel is
megismertessem. Messzire nem is kell elkalandoznunk az elmúlt napok italainak
alapanyagától, hiszen ezúttal is egy szőlőből készült natúr pálinkát fogok
ajánlani kedves olvasóimnak és hallgatóimnak. A szőlő, pedig ezúttal az Ottonel
Muskotály. Több évben is készítettem már belőle italt, igaz nem önállóan, hanem
másik szőlővel társítva, mert bizony ehhez is csak nagyon nehezen lehet
hozzájutni. Moreau Róbert francia kertész állította elő a XIX.
század közepén. Minthogy a Chasselas-hoz hasonlít feltételezhető, hogy egyik
szülője ez a fajta lehetett. A másik szülő bizonytalan. Hibrid fajtákat nem
szokás a természetes fajtarendszerbe besorolni, ennek ellenére többen ezt
megtették és a convarietas orientális, sub-convarietas caspica, provarietas
apianába sorolták. Magyarországra az 1880-as években került. Viszonylag kis
termőképessége miatt sokáig alig termesztették, majd az 1960-as évektől
fellendült termesztése. Máshol elsősorban azokban az országokban termesztik,
amelyek a szőlőtermesztés lehetőségének északi határa közelében találhatók.
Rövid tenyészidejű fajta, amely korán szeptember első felében érik, de gyakran
már augusztus végén fogyasztható a termése. Termőképessége kicsi, esetleg
közepes (8-10 t/ha körüli), a hagyományos termesztési móddal (rövid metszés)
terméshozama igen alacsony. A termés cukortartalma nem magas (16-18 magyar
mustfok közötti), a must savtartalma is alacsony (6-7 g/l). Muskotályos jellege
intenzív, rendkívül finom. Viszonylagos fagytűrő képessége és
rothadás-ellenállósága kielégítő. A virágzáskori kedvezőtlen időjárásra viszont
rendkívül érzékenyen, elrúgással, rossz kötődéssel reagál. Pálinkája nem
annyira élénk illatú, de rendkívül markáns, felejthetetlen élményt nyújt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése