Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 18., kedd

Muscat Ottonel Szőlő Érlelt Gyümölcs pálinka 2014.



529.

2014/0318


AQUAVINICUM

ÉRLELT

SZŐLŐ



  Muscat Ottonel szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 A mai napon ismét nagyobb hangsúlyt fejtettem a pálinkafőzési munkákba, mint a szőlőművelési munkálatokra. Tettem mindezt azért, mert ma azért egy pálinkás napunk lesz, hiszen este tizenegy órakor a Hazahúzó műsorban fog pincészetünk szerepelni az ATV-én, valamint az ECHO-n. Azért annyiban mégis megmaradok a szőlőknél, hogy a tegnap felvázolt pálinka folytatása következik a mai napon, mégpedig annak érlelt változata. A pálinka, akárcsak a bor, a több ezer éves hagyományra tekint vissza, és a kultúrában betöltött jelentős szerepük, a gasztronómiára, egészségre gyakorolt hatásuk, kiterjedt szimbolikája következtében kiemelkedik valamennyi termék közül. Fürtje kicsi, bogyói közepesek, lédúsak, kellemesen muskotályos ízűek. Héja középvastag. Korán érik, de alig rothad. Nálunk az 1880-as években jelent meg, s az óta is töretlen népszerűségnek örvend. Nemcsak fajta tiszta értékei miatt közkedvelt, hanem más borokkal való házasítása révén is, mivel kitűnő illat- és íz anyagokat kölcsönöz a kevésé karakteres fajtáknak is. Vannak pálinkák, amik nem a tökéletes harmóniájuk, hibátlanságuk miatt emlékezetesek. Az egyediség, a saját stílus megtalálása sokszor fontosabb, izgalmasabb és jobb pálinkákat eredményez, mint a precízen kivitelezett, ám fantáziátlan kötelező gyakorlat. A műfaji határokat feszegető pálinkák persze gyakran botlanak, de ilyenkor sokkal megbocsátóbbak vagyunk. Az eperfával történő érlelés okán halvány aranysárga szín, sűrűbb konzisztencia jellemzi ezt a változatát italunknak. Illata gazdag, tiszta sárgabarackkal, sárgadinnyével, virágokkal, vajassággal. A parfümös jegyek nem tolakodóak, és egy pillanatra sem rombolják le a pálinka élményét. Kóstolva közepesnél nagyobb test, tartalmasság jellemzi. Nem csak érzetre, de analitikailag is csontszáraz. Intenzív, sűrű, megfelelően gyümölcsös, de sajnos a korty ívét megtörik az idő előtt tompuló savak, és a fával történő érlelés. Az utóíz szesztöbbletes. Érezni, hogy nagy pálinkával van dolgunk, de a fajta felületes, közhelyes aromáin nem sikerül minden tekintetben túllépni. Ilyen paraméterek mellé én egy kicsit több játékosságot, vibrálást szerettünk volna. Izgalmas kísérlet, amit nehéz objektíven értékelni, de biztos vagyok abban, hogy az idő mindent a helyére tesz, eldönt. Az ottonel muskotály érlelt szőlő pálinka leginkább a panírozott, rántott ételekhez illik, de egyéb ételek kísérőként is ajánlható.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése