529.
2014/0318
AQUAVINICUM
ÉRLELT
SZŐLŐ
Muscat Ottonel szőlő
eperfával érlelve
A mai napon ismét nagyobb hangsúlyt fejtettem a
pálinkafőzési munkákba, mint a szőlőművelési munkálatokra. Tettem mindezt
azért, mert ma azért egy pálinkás napunk lesz, hiszen este tizenegy órakor a
Hazahúzó műsorban fog pincészetünk szerepelni az ATV-én, valamint az ECHO-n.
Azért annyiban mégis megmaradok a szőlőknél, hogy a tegnap felvázolt pálinka
folytatása következik a mai napon, mégpedig annak érlelt változata. A pálinka, akárcsak a bor, a több ezer éves
hagyományra tekint vissza, és a kultúrában betöltött jelentős szerepük, a
gasztronómiára, egészségre gyakorolt hatásuk, kiterjedt szimbolikája
következtében kiemelkedik valamennyi termék közül. Fürtje kicsi, bogyói
közepesek, lédúsak, kellemesen muskotályos ízűek. Héja középvastag. Korán érik,
de alig rothad. Nálunk az 1880-as években jelent meg, s az óta is töretlen
népszerűségnek örvend. Nemcsak fajta tiszta értékei miatt közkedvelt, hanem más
borokkal való házasítása révén is, mivel kitűnő illat- és íz anyagokat
kölcsönöz a kevésé karakteres fajtáknak is. Vannak pálinkák, amik nem a
tökéletes harmóniájuk, hibátlanságuk miatt emlékezetesek. Az egyediség, a saját
stílus megtalálása sokszor fontosabb, izgalmasabb és jobb pálinkákat
eredményez, mint a precízen kivitelezett, ám fantáziátlan kötelező gyakorlat. A
műfaji határokat feszegető pálinkák persze gyakran botlanak, de ilyenkor sokkal
megbocsátóbbak vagyunk. Az eperfával történő érlelés okán halvány aranysárga
szín, sűrűbb konzisztencia jellemzi ezt a változatát italunknak. Illata gazdag,
tiszta sárgabarackkal, sárgadinnyével, virágokkal, vajassággal. A parfümös
jegyek nem tolakodóak, és egy pillanatra sem rombolják le a pálinka élményét.
Kóstolva közepesnél nagyobb test, tartalmasság jellemzi. Nem csak érzetre, de
analitikailag is csontszáraz. Intenzív, sűrű, megfelelően gyümölcsös, de sajnos
a korty ívét megtörik az idő előtt tompuló savak, és a fával történő érlelés.
Az utóíz szesztöbbletes. Érezni, hogy nagy pálinkával van dolgunk, de a fajta
felületes, közhelyes aromáin nem sikerül minden tekintetben túllépni. Ilyen
paraméterek mellé én egy kicsit több játékosságot, vibrálást szerettünk volna.
Izgalmas kísérlet, amit nehéz objektíven értékelni, de biztos vagyok abban,
hogy az idő mindent a helyére tesz, eldönt. Az ottonel muskotály érlelt szőlő
pálinka leginkább a panírozott, rántott ételekhez illik, de egyéb ételek kísérőként
is ajánlható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése