Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 16., vasárnap

Irsai Olivér Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



525.

2014/0314


AQUAVINICUM

NATÚR

SZŐLŐ



  Irsai Olivér szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Nagy izgalommal, és komoly várakozással tekintettem ennek a pénteknek elébe. Egyben tudtam azt is, hogy egy kissé rohanós nap vár rám, amit nem szeretek, mert ilyenkor az ember nem tudja igazán kiélvezni a nap izgalmait. Jó idő lévén hajnalban már a napfelkeltét a szőlőből csodálhatom meg, majd onnan a pálinkafőzdébe sietek, ahol ma nem nagyon dolgozom csak éppen főzők egyet, hogy hétfőn tudjak finomítani. A tulajdonosnak kukoricát szállítók ki a pusztájára, hogy a mangalicáit, és lovait etetni tudja. Ezután vissza a szőlőbe, majd péntek lévén fizetés nap van. Innen Szekszárdra robogok, bevásárlást végzek és a nagyobbik lányomat is hazahozom, aki három hét után érkezik haza Budapestről. Hazaérkezve keresztútra megyek a templomba, majd onnan a borverseny eredmény hirdetésére. Itt felemás eredmény született pincészetünk számára, hiszen nyertünk, de csupán egy aranyat, ami azért nem rossz eredmény. Ilyen és hasonló kapkodás, rohanás következtében történt az is meg, hogy a ma bemutatásra ajánlott italunk nem ma készült, de akkor valamiért kimaradt a bemutatásból, úgy, hogy ezen a hétvégén gondoltam ezt bepótolni. És, ha már tegnap egy szőlőpárlatot mutattam be, akkor most is egy szőlőpárlattal szeretném folytatni. A Pakson vásárolt szőlő egy igazi hungarikum, hiszen az Irsai Olivérről van szó. Ez a fajta szőlőből készült italok azok, amelyek általában a versenyeken elhozzák a díjakat. A bírálók kedvelik, mert jellegzetesen fűszeres illata semmivel sem összetéveszthető. Így el is határoztam, hogy magam is megpróbálkozom ennek elkészítésével. 1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér szőlőfajtákból. Elnevezése állítólag egy kártyapartihoz kötődik, amelyben a győztes nevét örökítették meg ebben a frissen kinemesített szőlőfajtában. Korán érő szőlő, vékony héja ellenére kevésbé rothad, mustja közepes cukortartalmú, és a csemegeszőlőkre jellemző alacsony savtartalommal bír. A bogyók kicsik, a fürt középnagy méretű. Az Irsai Olivér bora erőteljesen muskotályos illatú, savaiban lágy, friss, üdítő jellegű. A vásárolt mennyiséget ezúttal is többfelé osztottam remélve, hogy minden kategóriában megfelelő eredményeket tudok, majd elérni vele. Főleg hölgyeknek ajánlom délutáni, hétvégi beszélgetésekhez, desszertek, sütemények mellé.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése