525.
2014/0314
AQUAVINICUM
NATÚR
SZŐLŐ
Irsai Olivér szőlő
üvegben érlelve
Nagy izgalommal, és komoly várakozással tekintettem
ennek a pénteknek elébe. Egyben tudtam azt is, hogy egy kissé rohanós nap vár
rám, amit nem szeretek, mert ilyenkor az ember nem tudja igazán kiélvezni a nap
izgalmait. Jó idő lévén hajnalban már a napfelkeltét a szőlőből csodálhatom
meg, majd onnan a pálinkafőzdébe sietek, ahol ma nem nagyon dolgozom csak éppen
főzők egyet, hogy hétfőn tudjak finomítani. A tulajdonosnak kukoricát szállítók
ki a pusztájára, hogy a mangalicáit, és lovait etetni tudja. Ezután vissza a
szőlőbe, majd péntek lévén fizetés nap van. Innen Szekszárdra robogok,
bevásárlást végzek és a nagyobbik lányomat is hazahozom, aki három hét után
érkezik haza Budapestről. Hazaérkezve keresztútra megyek a templomba, majd
onnan a borverseny eredmény hirdetésére. Itt felemás eredmény született
pincészetünk számára, hiszen nyertünk, de csupán egy aranyat, ami azért nem rossz
eredmény. Ilyen és hasonló kapkodás, rohanás következtében történt az is meg,
hogy a ma bemutatásra ajánlott italunk nem ma készült, de akkor valamiért
kimaradt a bemutatásból, úgy, hogy ezen a hétvégén gondoltam ezt bepótolni. És,
ha már tegnap egy szőlőpárlatot mutattam be, akkor most is egy szőlőpárlattal
szeretném folytatni. A Pakson vásárolt szőlő egy igazi hungarikum, hiszen az
Irsai Olivérről van szó. Ez a fajta szőlőből készült italok azok, amelyek
általában a versenyeken elhozzák a díjakat. A bírálók kedvelik, mert
jellegzetesen fűszeres illata semmivel sem összetéveszthető. Így el is
határoztam, hogy magam is megpróbálkozom ennek elkészítésével. 1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngye és
Pozsonyi Fehér szőlőfajtákból. Elnevezése állítólag egy kártyapartihoz kötődik,
amelyben a győztes nevét örökítették meg ebben a frissen kinemesített
szőlőfajtában. Korán érő szőlő, vékony héja ellenére kevésbé rothad, mustja
közepes cukortartalmú, és a csemegeszőlőkre jellemző alacsony savtartalommal
bír. A bogyók kicsik, a fürt középnagy méretű. Az Irsai Olivér bora erőteljesen
muskotályos illatú, savaiban lágy, friss, üdítő jellegű. A vásárolt mennyiséget
ezúttal is többfelé osztottam remélve, hogy minden kategóriában megfelelő
eredményeket tudok, majd elérni vele. Főleg hölgyeknek ajánlom délutáni,
hétvégi beszélgetésekhez, desszertek, sütemények mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése