532.
2014/0320
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Springcrest Őszibarack
eperfával érlelve
Igen nagy megkönnyebbülés minden aktívan dolgozó
ember számára, amikor elérkezik a péntek. Ez a nap egyébként is fontos
határidőt tartogatott számunkra pálinkakészítők számára, hiszen elérkezett a
Gyulai Nemzetközi Világkupa nevezésének határideje. A Sabeikow és társa KFT
szeszüzemében előállított párlatok közül csupán a tulajdonos Dieter Hartig, és
a Muth Pálinka és Borpince indított pálinkákat a versenyre. Előbbi őt itallal
indult, míg mi 4 verseny terméket állítottunk csatasorba. Természetesen odahaza
közben folytattam a tegnap megkezdett pálinka készítését, ezúttal az eperfával
való érleléssel. Az őszibarack pálinka is, azon italok közé tartozik,
amelyeknek egyensúlya rendkívül érzékeny. Ennek okán a hordós érlelés többnyire
egyáltalán nem javasolt, hiszen a labilis illat és zamat anyagok, a sok oxigén
hatására nagyon gyorsan megöregszenek, elvesznek. Így viszont felértékelődik a
chippel történő érlelés, amely során a pálinka megőrzi frissességét, aromáit,
zamatait, pedig fel tudjuk erősíteni a faanyagából beleoldódó természetes
anyagokkal. Fája erős
növekedésű, ami miatt a metszési műveletek elvégzése felértékelődik. Próbáltuk
már a saját fával történő érlelést is, de nem igazán tudtunk plusz értékeket
belecsempészni az italunkba. Mégis, amennyiben e fa ültetésébe fogunk bele
tudnunk kell néhány alapvető dolgot, mint például, hogy hidegigénye közepes ez
700 órát jelenthet. Levélmirigyei kerülékesek.
Virága rózsa alakú, korán virágzik. Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége közepes vagy jó. Terméshozása gyakran a téli és tavaszi fagyok miatt alacsony. Fája a baktériumos rákosodásra és a leukosztómás ágelhalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony. A sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését illetve romlását okozza. Telepítését a kevésbé fagyveszélyes területekre javasoljuk. Héja alig vagy közepes mértékben molyhos, de éppen ezért a gyümölcs mosása elengedhetetlen. A gyümölcs húsa a mag körül vörös, szilárd állományú, magvaváló, jó ízű. Roncsolása szintén fontos a cefrekészítésekor. Nagyon tiszta, kezdetben visszafogott, majd egyre jobban kinyíló, lédús őszi illatú ital.
Virága rózsa alakú, korán virágzik. Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége közepes vagy jó. Terméshozása gyakran a téli és tavaszi fagyok miatt alacsony. Fája a baktériumos rákosodásra és a leukosztómás ágelhalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony. A sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését illetve romlását okozza. Telepítését a kevésbé fagyveszélyes területekre javasoljuk. Héja alig vagy közepes mértékben molyhos, de éppen ezért a gyümölcs mosása elengedhetetlen. A gyümölcs húsa a mag körül vörös, szilárd állományú, magvaváló, jó ízű. Roncsolása szintén fontos a cefrekészítésekor. Nagyon tiszta, kezdetben visszafogott, majd egyre jobban kinyíló, lédús őszi illatú ital.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése