526.
2014/0315
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Irsai Olivér szőlő
üvegben érlelve
Az éjszaka azért folyt a bor és a pálinka úgy
rendesen. Borverseny ellenére az ismerőseim azért elvárták, hogy a pálinkáimmal
is felvonuljak a vacsora idejére. Így aztán volt is alkalmam tesztelni rajtuk a
Gyulai verseny küldeni kívánt italaimat. Azt sem mondhatom, hogy majd szombaton
kipihenem magamat, mert ezúttal én szerveztem vacsorás összejövetelt
pincészetünk tagjainak, és a családtagoknak. Ehhez jómagam készítettem el a
bográcsban a boros kakas pörköltött. Ez azért nálunk nem úgy megy, hogy oda
jönnek, kajálnak és hazamennek, hanem déltől este kilencig nyomtuk a borokat és
a pálinkákat. Így a mai napon is folytatnám, a tegnap elkezdet szőlőfajtából
készült italaimnak a bemutatását, amely ezúttal is a natúr alkategóriából
került ki, de ezúttal a törköly kategóriából. Mint már tegnap is írtam és
említettem a vásárolt szőlőt kétfelé osztottam. Az első fajtából gyümölcs
pálinka készült teljes erjesztéssel, míg a második feléről darálás után
levettem a bort, és azt külön erjesztettem, valamint a visszamaradt
bogyómaradványokat is. Ma elsőként a törkölyös erjesztéssel elkészített
italomat mutatnám be. Az Irsai
Olivér meg is maradt a mi fajtánknak, igazi hungaricumnak. A
Pannonhalma-Sokoróaljai, Dél-Balatoni, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi és az
Etyek-Budai borvidéken terjedt el. A mi környékünkön csak elvétve, nyomokban
lelhető fel kiskerti művelésben. Kezdetben még csemegeszőlőként telepítették,
ezt követően azonban teljesen borszőlőfajtává lépett elő. A reduktív
borkészítési technológia új megvilágításba helyezte az Irsai Olivért. A
csemegeszőlő kedvelt zamata és illata utánozhatatlan eleganciával jelent meg a
száraz minőségi borokban. Hazai és nemzetközi sikereink rangot vívnak ki e
magyar fajtának! A termőhely döntő jelentőségű az Irsai Olivérnél! A „hamar
vénülő”, „gyorsan öregedő” már-már sztereotíp jelzők a fajta számára jó
termőhelyeken és borkészítési technológia mellett termeszthetőség szempontjából
szőlész szemmel a „no problem” kategóriát jelenti. Egyet azért bátran
kijelenthetek, hogy kóstoltam többször a borát és a pálinkáját is, de utóbbi
messzemenően jobbnak bizonyult az előzőnél. A mai párlatnál a törkölyös jelleg
kicsit tompította az intenzív illatokat, így ezt az italomat inkább férfiaknak
ajánlanám egy kis szivarozás kísérőjeként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése