531.
2014/0320
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Springcrest Őszibarack
üvegben érlelve
Ragyogóan folytatódik a nap, immár a hajnali
hidegek is megszűntek, és valóban jól eső érzéssel tud az ember a szőlészetben
és a gyümölcsösben dolgozni. A madarak, a rovarok minden a természetben, ami él
és mozog, sőt még a felhők is az égen, és a szél is az északi féltekről minden
a tavasz csodáját hirdették. A metszőolló pengéje alatt már megcsordul a
szőlővessző leve, ami jelzi, hogy beindult a vegetáció visszafordíthatatlanul.
Mégis kicsit úgy éreztem magam, mint egy hegymászó, aki felért a csúcsra
megállt, körül nézett, kifújta magát, és a másik oldalon elindul lefelé. A
főzdében is dolgozom, mégpedig egy őszibarack pálinka előállításán, amely nem
könnyű. Érdekesség, hogy akár a kajszi és az őszibarack termesztésének több évszázados hagyománya van
Magyarországon annak ellenére, hogy egyik sem őshonos ezen a területen. Származásuk
és elterjedésük sok hasonlóságot mutat, ami azt jelzi, hogy környezeti igényeik
is hasonlóak. A fajtaösszetétel és a termőhelyek nem kellő gondossággal történt
megválasztása miatt a kajszi- és őszibarack-termesztés legfontosabb kockázatát
ma Magyarországon a téli és tavaszi fagykárok jelentik. Gyakori a terméskiesés,
és szinte lehetetlen a termésmennyiséget megbízhatóan előre jelezni, ami a
piacon nagyfokú bizonytalanságot okoz. Idén már várhatóan ilyen problémákkal
nem kell szembe néznünk. A springcrest őszibarackból immár évek óta készítek
pálinkákat a kategória választékunk teljes spektrumában a natúrtól egészen
mézes likőrig.
Származása és elterjedése V. E. Prince Fort Valleyban (Georgia, USA) az FV
89-14 = (Fireglow x Hiley) x Fireglow és a Springtime keresztezésének
köszönhető. Kereskedelmi forgalomba 1969-ben került. Érése 24 nappal előzi a
Redhaven fajtáét. Gyümölcse kicsi-közepes méretű, átlagos tömege 100 g. Enyhén
lapított gömb alakú, bibepontja bemélyedt. Felülete gyengén molyhos, sárga alapszínét
70-90%-ban sötétpiros, márványozott vagy csíkozott fedőszín takarja. Húsa
sárga, a csúcsnál pirosan erezett. Húsállománya szilárd, kiváló savas, zamatos
ízzel rendelkezik. Éretten félig magvaváló, ami miatt elég nehezen magozható,
de ezt mindenképpen meg kell tennünk. Magja közepesen kicsi (4,5 g), gömb
alakú. Mély, fűszeres, tartalma ital készülhet belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése