527.
2014/0316
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Irsai Olivér szőlő
üvegben érlelve
Na mondhatnánk, hogy ma végre vasárnap van, és akkor
kipihenhetjük a hét fáradalmait, ahogy annak idején a Teremtő is
megállapította, hogy a hetedik nap a pihenésé. Szeles, borult, esős idő még
kedvezne is a pihenésnek, ha nem volna elmaradva egy csomó papírmunkám,
amelynek aztán neki veselkedhetem. A harmadik Irsai Olivér natúr szőlő párlatom
is az előző kettőnek a méltó folytatása. Kicsit érdekes, úgy írnom róla, hogy
már tudom, hogy bizonyított, hiszen két versenyre is felneveztem már, és mind a
két versenyen aranyérmet hoztam el vele. De még néhány gondolat erejéig
visszatérnék a szőlő történetére, elnevezésére. Az új szőlőfajtát tehát a kölcsönös tisztelet és barátság alapján
nevezték el a kisgyermek Irsai M. Olivérről, édesapja, és annak üzlettársa Bohn
József. A névadó Irsai M. Olivér huszonegy éves volt, amikor munkaszolgálatba
kényszerült. Az államapparátus ’51-ben a család minden vagyonát elbitorolta. A
róla nevezett szőlőfajta a kitelepítés után nemcsak büszkeséggel, de nyűggel is
járt. Egyre gyakrabban jelentek meg a valóságot hamis színben feltüntető
írások, ám a família ezekről nem tudott, s az elnehezült politikai légkör miatt
nem is tiltakozhatott. Elhunyt édesapjának családi ereklyéit ifjabbik Irsai
Olivér örökölte meg, a megsárgult dokumentumok fennmaradtak – bizonyítékául
annak, hogy a szőlőfajta és az ember toldott-foldott legendája orvosolható.
Három szőlőfajta, amelyek gyümölcsös aromáikat pálinka formájában is képesek a
legjobban megőrizni, ezek, pedig nem mások, mint az irsai olivér, cserszegi
fűszeres és sárgamuskotály szőlő. A ma bemutatott párlat a szőlő borából
készült. Természetesen teljesen reduktív technológiával, az oxigén teljes
kizárásával végeztük el. A lepárlás kisüsti technológiával végeztük el.
Alkoholtartalma nem volt túl magasnak nevezhető, de illat és zamat anyagai
annál kifinomultabbak, annál gazdagabbak és élvezhetőbbek voltak. Az Irsai Olivér fajta egyedi és utánozhatatlan
illatvilágát, jellegzetes szőlő zamatát esszenciaként élvezhetjük ebben a
pálinkában. Kóstolva alkohol tartalma ellenére friss, könnyed, már-már játékos,
ugyanakkor tekintélyt parancsoló is egyszerre. Büszkék vagyunk arra, hogy
ez a magyar nemesítésű szőlőfajta, amely borként igen
közkedvelt,
már pálinkaként is remekelhet pincészetünkben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése