Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 2., csütörtök

Rajnai Rizling Szőlő Ágyas Törkölypálinka 2014.



454.

2014/0102
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY
 
 

  Rajnai Rizling Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Az ünnepi hangulatok mindig erővel és energiával töltik fel az embert, de bizony erre nagy szükségünk is van, hiszen a szép napok elmúlnak nyugaton, és ha előre pillantunk, akár meg is rémülhetnénk a fölénk tornyosuló hétköznapok szürke tömegétől. S valóban újra elkezdődnek a munkás napok, a folytonos küzdelem, azért, hogy újra és újra bizonyítsuk rátermettségünket, tudásunkat, elszántságunkat, no meg a boltban is fizetni kell. E filozofikus gondolatuk után pincészetünk ismét munkába lendült. A napokban már bemutattuk e párlat családnak két tagját, a natúrt, és fával érleltet, most itt az ideje, hogy az ágyas változatot is közfigyelem elé állítsuk. Rajnai rizling szőlőt sajnos nem sikerült aszalnom, de ennek helyettesítésére szürkebarát aszalt szőlőt helyeztem bele, mert talán ez állt legközelebb az eredeti gyümölcs íz világához. Az egész világon a Riesling név a Rajnai rizlinget jelenti, csak itthon kell magyarázkodni, hogy ez bizony rajnai és nem olaszrizling. Mily meglepő, de nevét is származási helyéről, a Rajna-mellékéről kapta, s csak névrokonságot mutat az olaszrizlinggel. A Chardonnay után a világ második legismertebb fehér szőlőfajtája, ám azzal ellentétben, előfordulása gyakoribb Európában, illetve annak északi bortermő vidékein, mint a föld többi részén. Talán a világ legjobb és legértékesebb fehér szőlő fajtája, még ha ezt nem is ismerik el mindenhol. Nagyon érzékeny mind a klíma, mind a termőhely sajátságaira. Lokálpatrióta fajta, nem jó Európából kimozdítani. Fakadáskor az atkák, különösen a nemezes gubacsatka kínozza, virágzáskor és fürtzáródás előtt pedig, kiemelt szerepe van a botritisz elleni megelőző kezeléseknek. Utána már csak szép hosszú ősz és türelem kell hozzá, nehogy korán lemondjunk egy esetleges szép évjáratról. Illatában a frissesség a meghatározó, amely leginkább a mentalevelet idézi, kiegészülve a szőlővirág illatával. Kristálytiszta szerkezetű pálinka ízében az érés függvényében a citrusos ízvilág teljes skáláját mutathatja be. A szőlő természetes növényi anyaga a resveratrol, ami a szőlőt a gombás fertőzések ellen védi, de közvetlenül befolyásolja a szívizomzat sejtjeit, ugyanis gátolja azt a hormont, amelyet a magas vérnyomás és a szívbetegségek egyik okozójának tartanak. Számos nemzetközi tanulmány alátámasztja, hogy a resveratrol kiváló daganatellenes szer, így csak ajánlhatom.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése