448.
2013/1227
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Leskovaci Birsalma
üvegben érlelve
A kísérlet, amelyről már pár napja beszéltem
mostanra megvalósult. Elkészült immár nemcsak a birskörte pálinka, hanem vele
párhuzamosan lecefrézett birsalma pálinka is, amely a leskovaci nevet kapta,
mármint maga a gyümölcs. Ebben az évben az év elején is készítettem már ilyen gyümölcsből
pálinkát, de nem ebből a fajtából, így ismét csináltam natúr változatot, és
ezzel a változattal indítottam el a sorozatot. Néhány gondolatot közre adnék
azért magáról erről az aranysárga gyümölcsről is. A birs, vagyis a "krétai
alma" (a tudományos név fordítása ezt jelenti) nagyon tápláló gyümölcs. Valószínűleg balkáni eredetű fajta; nálunk a
Délvidékről, Szerbiából terjedt el az országban, mégis Isztambuli eredete
sokkal valószínűbb. Nálunk házikertekben csak nagyon ritkán fordul elő, ha
igen, akkor inkább az ország déli megyéiben. Ma már Európa szerte jól ismerik a
gyümölcsnemesítők ezt a fajtát. Fája erős növekedésű,
lapított koronát képez, esetleg tősarjaiból bokor is lehet. Levelei aprók, sötétzöldek. A termőhely iránt igénytelen,
de a hűvösebb talajokat jobban kedveli. Gyümölcse nagyon nagy, egyes esetekben akár
500-1000 gramm között is lehet, erősen bordázott. Már hároméves korában termést
hoz, nagyon bőtermő, igénytelen. Minőségben elmarad a Bereczki birs mögött, héja igen vastag,
gyapjas, zsíros tapintású, húsának fehér színe azonban főzés után is megmarad, gyengén leves, a magház körül erősen kövecses. Íze édes-savas. Csészéje zárt, széles, mély. Korán termőre fordul,
rendszeresen és bőven terem, gyümölcse kiválóan feldolgozható. Szeptember végén, október elején szedik, a tél első
felére utóérik. Régi felhasználása alig tér el a maitól befőtt, lekvár,
liktárium, sajt, illetve likőr és pálinka. Megköti a káros anyagokat,
még a radioaktív elemek káros hatását is tompítja. A birs nyákoldó, nyugtató
hatású, és annak idején Szenthelyi Molnár István, a kitűnő gyógynövényes
paptanár azt mondta róla a Biokultúra Egyesület központi klubjában tartott
előadásában, hogy télen szinte mindennap kellene ennünk, annyira hasznos az
ízületeinknek. Azt hiszem, hogy ehhez már túl sokat én sem tudnák hozzá tenni.
Mivel nagyon érdekel ez a gyümölcs, így elég sokat foglalkozom vele, és csak
ajánlani tudom mindenkinek, hogy ültessen belőle egy pár fát, ha van rá
lehetősége, mert ettől megváltozik az élete. E natúr párlatomat ajánlom ízületi
bántalmak kezelésére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése