450.
2013/1229
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fűszeres Leskovaci Birsalma
üvegben érlelve
Az utolsó olyan nap ebben az évben, amikor kicsit
valóban pihenhettem, amit nem is igazán bántam, hiszen a két napos sertésölés
után rá is fért az emberre. Persze a Szent Család ünnepe azért némi
tevékenységre is kötelezte az embert. Ráadásul még borszentelés is ezen a
vasárnapon zajlott le a templomban. Aktuálisan, hiszen a ma bemutatott párlat,
az elmúlt két nap pálinka családjának harmadik tagja, amely valóban az egész
család számára élményt és kikapcsolódást tud nyújtani. Az ágyas birs párlat
szenzációs színével, illatával, zamataival valósággal elvarázsolja az egész
családot ebben a karácsonyi időben. A birs melegigényes. Hűvös, mély fekvésű
területen fagykárt szenvedhet. Csapadékigénye közepes. Legjobban szereti a
középkötött, vagy homokos vályogtalajokat. Száraz, sovány talajon a gyümölcse
elaprósodik és nagyon kövecses lesz. Jelentősebb kórokozója a monília, és a
tűzelhalást okozó Erwinia, kártevője pedig az almamoly. Az állati
kártevők közül a keleti gyümölcsmoly utolsó nemzedéke (főleg késői rajzás
esetén) tápnövény hiányában szeptember végén veszélyezteti leginkább a birset.
A körülbelül másfél centiméteres, szürke színű lepke hasonlít a szilvamolyhoz. A
nyár közepétől fejlődő nemzedék hernyói már nem a hajtásokban, hanem a
gyümölcsökben élnek. Kezdetben fehérek, majd a kifejlett lárvák sárgás
rózsaszínűekké válnak. A gyümölcsben egyre beljebb hatolnak és a mag körül
szabálytalan üreget alakítanak ki. Az őszi nemzedék hernyói általában
októberben fejezik be táplálkozásukat és sűrű, fehér gubót képezve a fák
törzsének kéregrepedéseiben keresnek maguknak telelőhelyet. Őszi
törzstisztítással elpusztíthatjuk a lárvák jelentős részét. Éretten teljesen
kopasz. Húsa fehér, nagyon fűszeres, főzve tiszta fehéren marad, ellentétben
valamennyi más fajtával, amelyek főzve megpirosodnak. Szegfűszeget tegyünk bele, hogy fokozza az ízét,
valamint gyulladáscsökkentő gyógyhatását. Gondos
előkészítés után, kíméletes lepárlással készítettem ezt a gyümölcsre, illetve a
birsalma-kompótra jellemző különlegesen finom pálinkát. Illatos és zamatos birs
köszön vissza a pálinka minden cseppjéből. A birsalma és az azzal kapcsolatos birskultúra eleink hagyatéka. Ezt
ápolni kell, mert akármennyire is „kicsinyesnek” hangzik, múltunk egy része.
A család minden tagjának ajánlom ünnepekre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése