Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 29., vasárnap

Leskovaci Birsalma Fűszeres Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



450.

2013/1229
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

 Fűszeres Leskovaci Birsalma
  üvegben érlelve



Az utolsó olyan nap ebben az évben, amikor kicsit valóban pihenhettem, amit nem is igazán bántam, hiszen a két napos sertésölés után rá is fért az emberre. Persze a Szent Család ünnepe azért némi tevékenységre is kötelezte az embert. Ráadásul még borszentelés is ezen a vasárnapon zajlott le a templomban. Aktuálisan, hiszen a ma bemutatott párlat, az elmúlt két nap pálinka családjának harmadik tagja, amely valóban az egész család számára élményt és kikapcsolódást tud nyújtani. Az ágyas birs párlat szenzációs színével, illatával, zamataival valósággal elvarázsolja az egész családot ebben a karácsonyi időben. A birs melegigényes. Hűvös, mély fekvésű területen fagykárt szenvedhet. Csapadékigénye közepes. Legjobban szereti a középkötött, vagy homokos vályogtalajokat. Száraz, sovány talajon a gyümölcse elaprósodik és nagyon kövecses lesz. Jelentősebb kórokozója a monília, és a tűzelhalást okozó Erwinia, kártevője pedig az almamoly. Az állati kártevők közül a keleti gyümölcsmoly utolsó nemzedéke (főleg késői rajzás esetén) tápnövény hiányában szeptember végén veszélyezteti leginkább a birset. A körülbelül másfél centiméteres, szürke színű lepke hasonlít a szilvamolyhoz. A nyár közepétől fejlődő nemzedék hernyói már nem a hajtásokban, hanem a gyümölcsökben élnek. Kezdetben fehérek, majd a kifejlett lárvák sárgás rózsaszínűekké válnak. A gyümölcsben egyre beljebb hatolnak és a mag körül szabálytalan üreget alakítanak ki. Az őszi nemzedék hernyói általában októberben fejezik be táplálkozásukat és sűrű, fehér gubót képezve a fák törzsének kéregrepedéseiben keresnek maguknak telelőhelyet. Őszi törzstisztítással elpusztíthatjuk a lárvák jelentős részét. Éretten teljesen kopasz. Húsa fehér, nagyon fűszeres, főzve tiszta fehéren marad, ellentétben valamennyi más fajtával, amelyek főzve megpirosodnak. Szegfűszeget tegyünk bele, hogy fokozza az ízét, valamint gyulladáscsökkentő gyógyhatását. Gondos előkészítés után, kíméletes lepárlással készítettem ezt a gyümölcsre, illetve a birsalma-kompótra jellemző különlegesen finom pálinkát. Illatos és zamatos birs köszön vissza a pálinka minden cseppjéből. A birsalma és az azzal kapcsolatos birskultúra eleink hagyatéka. Ezt ápolni kell, mert akármennyire is „kicsinyesnek” hangzik, múltunk egy része. A család minden tagjának ajánlom ünnepekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése