453.
2014/0101
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Rajnai Rizling Szőlő
eperfával érlelve
Minden évfordulóhoz, köszöntéshez, jeles naphoz,
illik a kezünkben lennie egy kortynyi pálinkának. Tudom, hogy ilyenkor az újév
kezdetén a pezsgőspohár a megszokott, és a hagyományos, de megvallva őszintén
magyar pezsgőt igen nehéz már beszerezni, így én inkább magyar borral, vagy
magyar pálinkával köszönteném az újévet. Persze azt sem mondhatom, hogy ez az
éjszaka nyugodtan telt el, aminek következtében január elsején sosem szoktunk
dolgozni. Újévi hagyományaink az egyén és a család szerencséjét, gazdagságát
kívánták megalapozni jóslásokkal, varázslásokkal. Úgy tartották, hogy amit ezen
a napon tesznek, az hatással lesz az egész esztendőre. Így számos tiltás
fűződik e naphoz, mint például, hogy újév napján semmit ne adj ki a házból,
mert egész éven át minden kimegy onnan. Ezt az ősi hagyományt szem előtt
tartva, azért készítettem egy érlelt pálinkát, remélve, hogy így egész évben
ezek készítését fogom elvégezni. A család és a barátok körbe köszöntésekor
italt nem vittem magammal, hogy az ne folyón ki a kezeink közül. 1582 óta
történik köszöntés január elsején. Pincészetünk eddig nem készített erre a
napra pálinkát, de ezzel most kivételt tettünk, és Szűz Mária, az Istenszülő
Anya védelmét kértük italunkra. A német riesling klasszikus jellemzői között említhetők a virágos
jegyek, a ropogós zöld alma, a pala, az őszi- és kajszibarack és más érettebb
gyümölcsös ízek, illetve a rheingaui rieslingek citromos, ásványi jellege. Az
édes iskolázás gyakori velejárója a mézes aroma, míg fejlődése csúcsán a német
riesling furcsa, de igaz összetéveszthetetlen benzinillatot vesz fel. Az
elzászi rizlingre általában almás, acélos, ásványos ízvilág jellemző. Az
ausztrál rizling ínycsiklandó lime-illatú, és idővel pörkölési aromák is
megjelennek benne holott a cefre sosem látott tölgyfahordót. Ausztráliában
csakúgy, mint Új-Zélandon jó minőségű, mézes ízvilágú. Botrytises édes borok,
pálinkák is készülnek rajnai rizlingből. Kalifornia például késői szüretelésű
édes rizlingjeiről ismert. A szőlő magja közel 50 % olajat tartalmaz, amely
préseléssel kinyerhető. A szőlőmag magjából sajtolt olaj 70 %-ban többszörösen
telítetlen omega6-zsírsavat, linolénsavat tartalmaz. Az eperfahordós érlelés
révén borostyán sárga színt nyerhetünk italunknak, amelyet idősemberekkel való
koccintásra ajánlok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése