455.
2014/0103
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Conference körte
üvegben érlelve
Az utóbbi napokban kicsit mindig távolabbról
közelítettem meg egy-egy italunkat, így ettől most sem térnék el. Az ünnepi
hangulatról, és az előttünk álló év szürke hétköznapjairól is elmélkedtem már
egy kicsit, de aztán ma már arra ébredhetünk, hogy ismét péntek van, és újra
kisebb ünnepek elé tekinthetünk, legalábbis a mi családunkban, így a hétvége
ismét eseményekkel tarkított lesz. Igazán a pár napban bemutatott
törkölypálinka nem mindig az ünneplés itala, ezzel szemben a most bemutatásra
szánt ital egy ágyas körte, amely már nem csak citrusos ízében, de meleg
okkersárga színével, édeskés aromáival is alkalmas az ünnepi koccintásra
férfiaknak és nőknek egyaránt. Alacsony alkoholtartalma okán, pedig még
fiatalabbak kedvencévé is válhat. Amikor körtét
vásárolunk, ne a színére figyeljünk, mint más gyümölcsök esetében. Ebben
az esetben a szín egyáltalán nem az érettség jele. Vannak olyan körtefajták,
melyeknek a héja sötétzöld akkor is, ha jó érettek. Mások lehetnek sárgák,
mégsem érettek még. Ha szeretnénk megtudni, hogy a körte érett-e vagy
sem, óvatosan nyomjuk meg az ujjunkkal szára mellett, ott kicsit puhább kell,
hogy legyen. Mivel a körte belülről kifele érik, és a száránál a legvékonyabb, így
ott lehet a leghamarabb tesztelni milyen állapotban van. A körték
nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is. Vitaminban és ásványi anyagokban
gazdagok, melyek növelik az immunitást, csökkentik a koleszterinszintet,
segítenek az emésztésben és nem tartalmaznak sok kalóriát. Egy közepes körte
körülbelül 70 kcal-t tartalmaz. A conference körte Angliából
származik (1894), az egész világon ismert és termesztett fő fajta.
Magyarországon 1977 óta fő árufajta, de termesztési aránya máig kicsi.
Optimális időben szedve Magyarországon szeptember első hetében a gyümölcsök jól
tárolhatók, akár 6 hónapig. Fontos a szedés utáni gyors lehűtése, nyomódásra
nagyon érzékeny. A körte elég sok
ásványi anyagot, mint például kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket,
vasat, jódot, és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok
betegségre természetes gyógyír lehet. Ha sok
körtét eszünk, vagy éppen iszunk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi
gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a
tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése