449.
2013/1228
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Leskovaci Birsalma
birsfával érlelve
Ez az időszak nyilvánvalóan máshol is a
sertésvágások ideje, bár, ahogyan a birsfák is megritkultak, úgy fogynak el a
vidéken a sertésölések is. Lassan, de biztosan a vidéket meghatározó értékekkel
és élményekkel együtt eltűnik maga a vidék is. Ki ne emlékezne arra az illatra,
amit a konyhakredencre tett birsalma árasztott? A ketyegő és ütő óra, a
szakajtó alma mellett ez az illat jelentette számunka az otthont. Mivel a
birsalmasajt, vagy a birspálinka elkészítése „macerás”, nyersen kicsit fanyar,
kimondták rá, hogy „nem modern”, nem „reformtáplálék”, ezért a piacokon csak
ősszel lehet a kistermelőknél birsalmát, sőt birsalmasajtot kapni. A
birsalmafát is nehéz gondozni, mert a termés könnyen kukacosodik, pedig valaha
a birsalma nagy karriert futott be; ez is őseinkhez kötődik. A birs-történet a gyümölcs
géncentrumánál kezdődik, amelyet régente – tévesen – Kis-Ázsiába tettek. Ma már
tudjuk, hogy a birsnek egyetlen faja, a Cydonia oblonga ismert, amelynek
géncentruma – az a terület, ahol vad formában ma is előfordul –
Kelet-Turkesztán; az a belső-ázsiai terület, ahonnan a magyarság származik. Ez
magyarázza azt, hogy a magányos vagy sátorozó birsvirág ábrázolása először a
Krisztus előtti asztanai aknasírokban talált kékfestő-anyagokon fordul elő és
egyedül a magyar népművészet motívumvilágában található meg. Belső-ázsiai
géncentrumú növényeknél és állatoknál szokásos módon, Perzsián át terjedve
meghonosodott a Földközi-tenger mentén és az Alpoktól északra is eljutott.
Európában azonban – Magyarországon kívül – igazán sehol sem vált népszerűvé. A
birs első magyarországi említése 1395-ből maradt fenn. Már a XVII. században is
megtalálható kétféle változata: a birsalma és a birskörte, amelyet Melius
Juhász Péter 1578-ban gyógyító hatásai miatt is említ. A magyar nemesi konyhában
a XVII. századtól húsok mellé adták; a XVIII. századi kalendáriumok októberi
háziasszonyi munkaként javasolták a birsalmasajt főzését. Én ma is azt
javaslom, hogy fedezzük fel magunknak ezt a gyümölcsöt, és annak minden
fajtáját, minden formáját, mert nemcsak meghálálja, hanem örök élménnyé is
teszi. A saját fájával történő érlelés színében, és zamataiban mélyebbé tartósabbá
képes tenni. Szárnyasokhoz ajánlom, valamint a hölgyeknek menstruációs görcsök
oldására.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése