452.
2013/1231
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Rajnai Rizling Szőlő
üvegben érlelve
A legtöbb ember az év utolsó napján már nem
dolgozik, már nem akar igazán semmi komolyat csinálni. Ezzel szemben igyekszik
számot adni arról, hogy visszatekintve az elmúlt évre mit tett, vagy éppen mit
nem tett. Az év utolsó óráit finom ételek és italok társaságában, azokkal
tölteni, akik a legközelebb állnak hozzájuk. Én viszont még ezen az utolsó
napon is igyekeztem valami maradandót alkotni, még pedig egy olyan pálinka
alakjában, amelyet még eddig pincészetünk sohasem készített el. A sok gyümölcs
után az évforduló táján egy törkölypálinka bemutatását ajánlom kedves
figyelmükbe. Tudom, hogy ennél talán jobbat vártak, de számomra ez is
különlegességnek számít. A szőlő, amelynek törkölyét megkaptam a szomszédos
Baranya-megyei településen született meg, egy kedves barátom szőlészetében.
Mennyiségre nem sok van neki, de jó szívvel ajánlotta fel számomra. Sajnos volt
egy kis szépség hibája, még pedig az, hogy a kis mennyiség miatt a barátom nem
bogyózta le, hanem csutásan darálta le. Ez a szőlőfajta a fehér borszőlő, a
Rajnai Rizling. A mi településünkön nem igen találni ennek tőkéjét, de a sváb
lakta településeken szívesen ültették a földbe. Az édes törköly, amelyről a
mustot frissen leeresztették még nem alkalmas arra, hogy abból pálinka legyen,
hiszen ezt épp úgy meg kell erjeszteni, mint bármely más gyümölcsöt.
Természetesen a leeresztett mustot pótolni kell, még pedig vízzel, hogy a
cefrénk ne égjen meg. A víz hozzáadása miatt pótolni kell az esetlegesen
lecsökkent savszintet, valamint cukortartalmat is. Ha visszaemlékszünk rá nem
is olyan régen egy másik rizlingből készítettem cefrét, még pedig a bánátiból.
Ezzel szemben ez a rizling sokkal több savval, de lényegesebben alacsony
mustfokkal bír. Nevét
származási helyéről, a Rajna-mellékéről kapta, és csak névrokonságot mutat az
olaszrizlinggel. A rajnai rizling a világ legnemesebb szőlőfajtáinak egyike.
Kényes a környezeti hatásokra, ám az ideálisan hűvös németországi éghajlaton
hallatlanul intenzív, mégis mesésen könnyed, elegáns és gyümölcsös bort,
illetve pálinkát ad, amelynek magas savtartalma hosszan tartó frissességet és
komoly érlelési potenciált garantál. A szőlőmagok gazdagok procyanidinokban is,
amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak közös rokonságban és a béta
karotin mellett ma az egyik legismeretebb antioxidánsok. Herpeszvírus ellen
ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése