456
2014/0104
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Hardepont Vajkörte
üvegben érlelve
Stílusosan egy körte párlat után, ismét, a
folytatásban is egy körte pálinka családról fogok az elkövetkezendő napokban
beszélni, illetve írni. Lehetséges, hogy a kedves olvasóknak, illetve
hallgatóknak egy kicsit már tele a hócipője ezzel a sok körte pálinkával, de a
tavalyi évben rengeteget gyümölcs szinte felkínálta a lehetőséget a
pálinkakészítésre. A körte az emberiség régóta kedvelt gyümölcse.
Termesztésének Kínában és a Földközi-tenger mellékének afrikai részén több mint
3000 éves múltja van. Évszázadokon át a legkeresettebb, a leginkább elterjedt
és a legnagyobb fajta szortimentű mérsékelt égövi gyümölcs volt. Termesztésének
színvonala fokmérő volt az országok gyümölcstermesztésének megítélésénél. És
ezt a kijelentést nem lehet félvállról venni, mert úgy gondolom, hogy egy
pincészet fokmérője a körtepálinkák színvonala. A körte genetikai sajátosságai
és termesztési hagyományai az évszázadok során csak lassú fajtaváltást tettek
lehetővé. Fajtaszortimentjére és annak változására a statikusság jellemző. A
világ körteellátásának nagyobb hányadát jelenleg is a 100-200 éves fajták
termesztése alapozza meg. A 17–19. században Nyugat-Európában nemesített fajták
jelentős részének fogyasztási értéke ma is felülmúlhatatlan. Leváltásukra végül
is a fokozott termőhelyi igény kielégítésének nehézségei, a termesztés, a
növényvédelem, a szállítás, a tárolás és áruvá készítés gazdaságossági és piaci
követelményei kényszerítenek bennünket. E körte a fenti gondolatokat pontosan
igazolja, hiszen származását
tekintve érdemes megjegyeznünk, hogy mintegy 255 évvel ezelőtt,
1759-ben a belga gyümölcsészet atyja, Hardenpont Miklós apát nyerte magról,
Mons városa melletti kertében. No és az a tény, hogy azóta Európa-szerte töretlen
a termelési kedv iránta jól jelzi, hogy igen értékes fajtáról van szó, amely
nemcsak friss piaci fogyasztásra, hanem téli tárolásra is igen alkalmas, arról
már nem is beszélve, hogy pálinkája is felejthetetlen. Jól tudjuk, hogy a mai modern korban sok ember betegszik meg a
pajzsmirigyműködés zavara miatt. Míg régebben a Magyarországon általános
jódhiányos táplálkozás miatt inkább az alulműködés volt általános, ma egyre
többen a túlműködő vagy gyulladt pajzsmirigyük miatt keresnek segítséget. E
párlatomat ennek természetes javítására is tudom ajánlani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése