A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21.
között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig el
kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni
házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el
a versenyen. A második bírálaton hatodiknak felvonultatott párlatunk egy érlelt
alma pálinka, amelynek különlegességét az adta, hogy közel két és fél éve
készült, vagyis ópálinka. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy
lebíráljuk, de fejlődésére kíváncsiak vagyunk. A bírálat hagyományos 20 pontos
rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester,
mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim
keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos
borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a
pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a
megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük
szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető
három pontból csupán 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz
eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során
maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os
lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így 4,2
pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a
szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,6 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
csak apróbb hibák akadtak, így 3,3 pontot ért el a pálinka. Így összességében
16,98 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap ötödik pálinkájává lépett elő,
de még sem indítottuk el a versenyen.
Ezzel
az eredménnyel nyilvánvalóan feltétlenül el lehetett volna indítani ezt a pálinkát a II.
Gyulai Világkupán, és mégis úgy döntöttünk, hogy nem indítjuk el annak ellenére, hogy ez lett a ötödik
legjobb a bírálaton, mégis mivel nem sok van már belőle, ezt inkább megtartjuk magunknak. Régi emlékek fűznek hozzá a kezdeti időkből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése