339.
2013/0327
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Redhaven Őszibarack
üvegben érlelve
A nagyhét minden napja nagyon fontos, szépen
illeszkednek egymáshoz, éppen ilyen szépen igyekszem összeilleszteni az ezen a
héten bemutatásra ajánlott pálinkáimat. Minden nap egy különleges őszibarack
párlat bemutatására kerül sor. Évről-évre visszatérő kedvenc fajtám az
őszibarackok között is a Red Haven. Az előzőleg bemutatott fajtának az egyik
őse. Származás és elterjedéséről
ejtenék néhány szót, mert érdemes azt megjegyezni. S. Johnston a Halehaven és
Kalhaven keresztezésével South Havenben (Michigan, USA) állította elő, 1940-től
kezdődően a világ valamennyi őszibarack-termesztő országában elterjedt. Idény
és típus tekintetében jellemzően július végén - augusztus elején érik. Gyümölcs
és áruértéke kiemelkedő fajtává teszi még ma is, akár árú gyümölcsről, akár
konzerv alapanyagról van szó. Közepes vagy nagy méretű, 140 g tömegű. Oldalról
lapított, kissé aszimmetrikus gömb alakú. Közepes molyhosság jellemzi.
Alapszíne sárga, a felület 60-70%-án csíkozott, bemosott, sötétvörös fedőszín
alakul ki. Húsa élénksárga, a mag körül vörös, közepesen szilárd, magvaváló. Az
áruvá készítést jól tűri. Magja közepes, kissé megnyúlt. Rendszeres és bő
terméshozás, jó alkalmazkodóképesség jellemzi. A téli lehűlésekkel szemben
ellenálló. Érési idejében ma is a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajta. A
gyümölcs húsában rejlő illat és zamatanyagok pedig a cefrézők között teszi
jelentős fajtává. Ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben gazdag.
Sok káliumot, magnéziumot tartalmaz. Segítséget nyújt a csontok egészségének
megtartásában. Késlelteti a bőr öregedését, normalizálja a faggyútermelést.
Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt kitűnő tisztító gyümölcs.
Kiváló szomjoltó a nyári hőségben. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony
segítséget nyújthat emésztési problémák ellen. Persze nemcsak a testünkre hat
ez a pálinka kedvezően, de éppúgy a lelkünket is jókedvre deríti. Sokat írtam
és beszéltem már az őszibarackról, mint kedvenc fajtámról és még sokat is fogok,
de most inkább azt javaslom mindenkinek, hogy ha igazán jó pálinkát szeretne
inni, akkor szedjen, vagy vásároljon őszibarackot, cefrézze le, majd
desztillálja és fogyassza jókedvvel. Egészségükre
akkor is, amikor a jó étvágyhoz hívják segítségül, és egészségükre akkor is, ha
bajaik orvoslására hívják segítségül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése