342.
2013/0330
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Portugieser Szőlő
üvegben érlelve
Az ünnep ezekben a napokban már a tetőfokára hág,
vagyis a legnagyobb csend, és hallgatás, a gyász veszi körül a világot. Jézus
Krisztus halott. Mielőtt bárki azt hinni, hogy most szentbeszédet fogok
mondani, jelezni szeretném, hogy az előbbiek hangulatához kiválóan illik azt a
fajta pálinka, amelyet erre az alkalomra készítettünk el. Az oportó, ahogy
régen nevezték, vagy portugieser, ahogy mostanában hívni kell, én azonban
inkább kékoportónak nevezném. Ezen a délvidéken igen kedvelt szőlőfajta, nálunk
a Bátai Hegyközség területén több hektárnyi található belőle. Jómagam is dolgozom
ebben közel 4 hektáron, így aztán előszeretettel használom különböző párlataim
alapanyagául. Eredetét mind a mai napig
homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást.
Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának
tekintik. Változó összetételű talajokon termesztik. Löszön, meszes talajokon és
homokon egyaránt megtalálható. Előfordul ugyan a német borvidékeken is, de
előfordul, Magyarországon a legdélebbi borvidéken, Villányban ismert és
kedvelt leginkább. Mintegy 1500 ha-os termő területén Villány, Eger és a
Kunság osztozik legnagyobb mértékben. „A magyar kékoportó” Villányban terem.
Itt egy-két kistermelőnél a mai napig lehet olyan borokkal találkozni, melyek
savtartalma jóval az átlagos alatt van és más borokhoz viszonyítva szinte
korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jellegzetes illatában kevés fokhagyma és
animalitás rendszeresen megtalálható. Ez jó esetben a termőhelynek, rosszabb
esetben a pincetechnikának tudható be. Alacsony savtartalma miatt is kedvelt
fajta, valójában a mindennapok bora. Hosszabb érlelésre csak akkor alkalmas, ha
erőteljes terméskorlátozás mellett született borát új kishordóban érlelik.
Tannintartalma közepes. Az átlagos Kékoportó borokat célszerű 2-3 éves korukig
elfogyasztani. Villány mellett minden vörösbort termő borvidéken megtalálható,
de a legtöbb helyen házasításokban használják. Mivel a legkorábban érő
vörösbort adó fajta, újborként gyors feldolgozással évről évre találkozunk vele
Szent Márton ünnepén (november 11.) Ha valaki végigsétál Báta pincesorain és
betér egy-egy nyitott pincébe – sok kellemes kékoportóval fog találkozni, és
most már az ebből készült borpárlattal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése