Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 11., csütörtök

Portugieser Szőlő Natúr Borpárlat 2013.



342.

2013/0330

AQUAVINICUM

NATÚR

BOR
 
 
  Portugieser Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Az ünnep ezekben a napokban már a tetőfokára hág, vagyis a legnagyobb csend, és hallgatás, a gyász veszi körül a világot. Jézus Krisztus halott. Mielőtt bárki azt hinni, hogy most szentbeszédet fogok mondani, jelezni szeretném, hogy az előbbiek hangulatához kiválóan illik azt a fajta pálinka, amelyet erre az alkalomra készítettünk el. Az oportó, ahogy régen nevezték, vagy portugieser, ahogy mostanában hívni kell, én azonban inkább kékoportónak nevezném. Ezen a délvidéken igen kedvelt szőlőfajta, nálunk a Bátai Hegyközség területén több hektárnyi található belőle. Jómagam is dolgozom ebben közel 4 hektáron, így aztán előszeretettel használom különböző párlataim alapanyagául. Eredetét mind a mai napig homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást. Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának tekintik. Változó összetételű talajokon termesztik. Löszön, meszes talajokon és homokon egyaránt megtalálható. Előfordul ugyan a német borvidékeken is, de előfordul, Magyarországon a legdélebbi borvidéken, Villányban ismert és kedvelt  leginkább. Mintegy 1500 ha-os termő területén Villány, Eger és a Kunság osztozik legnagyobb mértékben. „A magyar kékoportó” Villányban terem. Itt egy-két kistermelőnél a mai napig lehet olyan borokkal találkozni, melyek savtartalma jóval az átlagos alatt van és más borokhoz viszonyítva szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jellegzetes illatában kevés fokhagyma és animalitás rendszeresen megtalálható. Ez jó esetben a termőhelynek, rosszabb esetben a pincetechnikának tudható be. Alacsony savtartalma miatt is kedvelt fajta, valójában a mindennapok bora. Hosszabb érlelésre csak akkor alkalmas, ha erőteljes terméskorlátozás mellett született borát új kishordóban érlelik. Tannintartalma közepes. Az átlagos Kékoportó borokat célszerű 2-3 éves korukig elfogyasztani. Villány mellett minden vörösbort termő borvidéken megtalálható, de a legtöbb helyen házasításokban használják. Mivel a legkorábban érő vörösbort adó fajta, újborként gyors feldolgozással évről évre találkozunk vele Szent Márton ünnepén (november 11.) Ha valaki végigsétál Báta pincesorain és betér egy-egy nyitott pincébe – sok kellemes kékoportóval fog találkozni, és most már az ebből készült borpárlattal is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése