340.
2013/0328
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Redhaven Őszibarack
almafahordóban érlelve
Ahogyan azt megszokhattuk ezúttal is a natúr
pálinka bemutatását ismét a fahordós érlelésű változatával, vagy azt is
mondhatnám, hogy kis testvérével folytatjuk. Nem véletlen természetesen, hogy
egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az azonos párlatok különböző hordós
érlelésnek való alávetésével. Számunkra, már mint, pincészetünk számára azért
fontos a fahordós érlelés, illetve a fa chipsel való érlelés, mert
változatosságot hoz a natúr pálinkák világába színével, megváltozott illat és
zamat világával. Ezt a mai pálinkát az őszibarackot nem könnyű a fával
összeházasítani. Amennyiben azonban sikerrel járunk fantasztikus élményben
lehet részünk. Ez a párlat az utolsó vacsora emlékére van felszentelve, amely
meghatározza egyben karakterét is, csupa tűz, csupa vágy, és teli
szenvedéllyel, vagy akár szenvedéssel. Közben azonban ne feledkezünk meg
elkezdett sorozatunkról sem a pálinkák palackozás előtti, érlelés utáni
kezelésével. Mai alkalommal nem derítőszerről fogunk beszélni, hanem arról az
anyagról, amelyet a borászok is oly sokszor emlegetnek, és ez a tannin. Abban
egyet érthetünk, hogy a tannin nem derítőanyag, hanem a fehérje alapú
derítőszerek kicsapására alkalmas anyag. A felhasznált tannint különböző
cserzőanyag tartalmú növényi nyersanyagokból állítják elő. Sárgás színű por,
jól oldódik vízben, kissé rosszabbul alkoholban. A tannin vizes oldata ferrisók
hatására kék, fekete elszíneződést mutat. A fehérje tartalmú derítőszerek a
kazein kivételével derítő hatásának kifejtéséhez a próbaderítésekkel
kikísérletezett mennyiségű cserzőanyag adagolása szükséges. Az oldhatatlan derítőanyagok
csoportjába tartozó derítőszerek szilárd, porszerű, oldhatatlan szervetlen
anyagok. Főleg az aluminiumszilikátok. Ezek az anyagok képesek a
fehérjetartalmú derítőszerekhez hasonlóan anyagokat megkötni és tisztító hatást
kifejteni. A következőkben, majd az ásványi eredetű derítőszerek, a
spanyolföld, a kovaföld, a bentonit és az égetett magnézia bemutatásával fogjuk
folytatni. Arról még nem írtam, illetve nem beszéltem, hogy ezúttal egy nyári
almafa chipsét alkalmaztam ennek a pálinkának az érleléséhez. A nyári almafa
mind illataiban, mind zamataiban várhatóan egészen más átalakulást fog végezni
a pálinkában, mint másik faanyagok. Három hónap múlva mindenképp érdemes lesz
kipróbálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése