Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 9., kedd

Redhaven Őszibarack Érlelt Gyümölcs pálinka 2013.



340.

2013/0328

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 
  Redhaven Őszibarack
  almafahordóban érlelve
 
 
 
 Ahogyan azt megszokhattuk ezúttal is a natúr pálinka bemutatását ismét a fahordós érlelésű változatával, vagy azt is mondhatnám, hogy kis testvérével folytatjuk. Nem véletlen természetesen, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az azonos párlatok különböző hordós érlelésnek való alávetésével. Számunkra, már mint, pincészetünk számára azért fontos a fahordós érlelés, illetve a fa chipsel való érlelés, mert változatosságot hoz a natúr pálinkák világába színével, megváltozott illat és zamat világával. Ezt a mai pálinkát az őszibarackot nem könnyű a fával összeházasítani. Amennyiben azonban sikerrel járunk fantasztikus élményben lehet részünk. Ez a párlat az utolsó vacsora emlékére van felszentelve, amely meghatározza egyben karakterét is, csupa tűz, csupa vágy, és teli szenvedéllyel, vagy akár szenvedéssel. Közben azonban ne feledkezünk meg elkezdett sorozatunkról sem a pálinkák palackozás előtti, érlelés utáni kezelésével. Mai alkalommal nem derítőszerről fogunk beszélni, hanem arról az anyagról, amelyet a borászok is oly sokszor emlegetnek, és ez a tannin. Abban egyet érthetünk, hogy a tannin nem derítőanyag, hanem a fehérje alapú derítőszerek kicsapására alkalmas anyag. A felhasznált tannint különböző cserzőanyag tartalmú növényi nyersanyagokból állítják elő. Sárgás színű por, jól oldódik vízben, kissé rosszabbul alkoholban. A tannin vizes oldata ferrisók hatására kék, fekete elszíneződést mutat. A fehérje tartalmú derítőszerek a kazein kivételével derítő hatásának kifejtéséhez a próbaderítésekkel kikísérletezett mennyiségű cserzőanyag adagolása szükséges. Az oldhatatlan derítőanyagok csoportjába tartozó derítőszerek szilárd, porszerű, oldhatatlan szervetlen anyagok. Főleg az aluminiumszilikátok. Ezek az anyagok képesek a fehérjetartalmú derítőszerekhez hasonlóan anyagokat megkötni és tisztító hatást kifejteni. A következőkben, majd az ásványi eredetű derítőszerek, a spanyolföld, a kovaföld, a bentonit és az égetett magnézia bemutatásával fogjuk folytatni. Arról még nem írtam, illetve nem beszéltem, hogy ezúttal egy nyári almafa chipsét alkalmaztam ennek a pálinkának az érleléséhez. A nyári almafa mind illataiban, mind zamataiban várhatóan egészen más átalakulást fog végezni a pálinkában, mint másik faanyagok. Három hónap múlva mindenképp érdemes lesz kipróbálni. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése