338.
2013/0326
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Cresthaven Őszibarack
barackfával érlelve
Az Aquavinicum Párlat Rendszer megszokott
szabályait követve folytatjuk ma is a párlatunk bemutatását, azaz a tegnapi
pálinka érlelt változatának bemutatásával folytatjuk. A hordós érlelésnek
nagyon fontos, és kitapasztalt szabályai vannak, amelyeknek a be nem tartása
komoly hibákat eredményezhet. Mint már régebben is írtam, és beszéltem is róla,
pincészetünk nem hordóban végzi az érlelést, hanem üvegben és chips
segítségével. Korábban már azt is taglaltuk, hogy ezeknek milyen előnyei
vannak. Az utóbbi években szakmai berkekben nyilvánvalóvá vált, hogy a legjobb
és legeredményesebb fával való érlelés, akkor valósul meg, amikor az adott
gyümölcs pálinkát saját gyümölcsfájának chipsével érlelünk. E céllal vezérelve
ezúttal az őszibarackfa chipsével végeztük el ennek az érlelt pálinkának az
érlelését. Az őszibarack pálinkát nemcsak nehéz jól elkészíteni, de még sokkal
nehezebb jól érlelni, vagy jól ágyazni. Nagyon illékony illat és aroma anyagai
nemcsak desztilláláskor tűnhetnek el, hanem a fahordós érlelés során is kárba
veszhetnek, ezért a chip emiatt is itt fokozottan jó ötlenek, tűnik. Mind
emellett az őszibarack pálinka szerkezete is igen törékeny egyensúllyal bír,
nagyon könnyen opálosódik, nagyon könnyen összeomlik, így palackozás előtt
fokozottan ajánlat a pálinka derítése. És ezzel már vissza is érkeztünk a derítéssel
kapcsolatos sorozatunkhoz, ahol a következő derítő anyagunk a tej. Derítéshez
csak lefölözött, zsírmentes, sovány állapotban használható, mivel zsírtartalma
esetleg káros ízbeli elváltozásokat okozhat. Hatóanyaga a tejfehérje, a kazein.
Adagolása 0,25- 1,0 liter hektoliterenként. Régebben általánosan, ma kevésbé
használt derítőanyag, pedig a többi derítőszerrel szemben előnyei a következők:
a derítőhatás eléréséhez nincs szükség tannin jelenlétére, nem okoz
túlderítést, eredményesen használható nehézfémek által okozott zavarosodás
megszüntetésére. A mondottak alapján a tej derítőszerként való alkalmazása
különösen ajánlható. Az
illata olyan, mint az érett őszibaracké, szinte kompótosan édes. Ízre lágy,
gyümölcsös, miközben citrusos aromája frissítővé, telt és marcipános
komponensei pedig izgalmassá teszik. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik a
nőies ízeket keresik egy könnyű vacsora mellé, vagy baráti csevegéshez. A néma
ízlelgetés után biztosan beszédtéma lesz selymes utóíze, amely sokáig a szájban
marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése