Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 19., csütörtök

Stanley Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



440.

2013/1219
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

  Stanley Szilva
  üvegben érlelve



Jókora kalandozáson estünk át, amikor ma ismét a szilva alapú pálinkáknál kötöttünk ki. Minden évben immár rendszeresen elkészítem ebből a fajta szilvából készült pálinkámat, hiszen a gyümölcsösünkben több ilyen bőtermő fa is rendelkezésünkre bocsájtja gyümölcseit. Itt nem a seregélyekkel, nem a vírusokkal, vagy a gombákkal kell megküzdenünk a gyümölcseink megvédése érdekében, hanem a kétlábú emberi kártevők ellen kell magas kerítést emelnünk. Őszintén szólva a fa maga olyan, mint lépes méz, aki csak rátekint roskadozva megtelt, kékszilváira, alig-alig tud ellenállni annak, hogy ne szedjen belőle. Gyakran kell ágait alátámasztani, hogy azok le ne törjenek a rengeteg termés súlya alatt. Ebben az évben ebből a gyümölcsből két féle párlatot állítottam rendszerbe a mai az első a natúr változat, majd holnap az érlelt verziójával is foglalkozni fogok. Mint minden évben, így most is hozzá tennék néhány magvas gondolatot ehhez a fajtához. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut. A természetleírással is foglalkozó római írók gyakran említik a szilvát. Ovidius a Metamorphoses (Átváltozások) című - 15 könyv terjedelmű - költeményében már pontos leírást ad róla: "...és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal." A világon az egyik legelterjedtebb amerikai származású fajta. Nálunk idehaza az árugyümölcsösöknek, mintegy 30%-át teszi ki. Augusztus végén, szeptember elején érik, így nálunk mindig nagy becsben van, hiszen a szüret előtt sikerül begyűjtenünk. Korai színeződése miatt gyakran már augusztus közepén is szüretelik. Minden irányú felhasználásra alkalmas, így frissen fogyasztva, lekvárnak, gyümölcslének, bornak, illetve pálinkának is kiváló. Közép, vagy nagyméretű ez a termés mennyiségének függvénye. Megnyúlt gyümölcsei gyakran aszimetrikusak. Tömege 30-40 gramm között mozog, átmérője pedig 34 mm is lehet. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa zöldessárga, enyhe muskotállyal zamatos. Részben öntermékenyülő virágai későn nyílnak, ennek okán a korai fagyokat elkerülik. Korán termőre fordul, bőven és rendszeresen hozza gyümölcseit. Intenzív illatában a gyümölcs húsának fűszeres-virágos, fahéj-levendula jegyeivel párosul, utóízében finom magzamattal. Sejtfalaink védelmére ajánlanám.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése