Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 19., csütörtök

Piros Tramini Szőlő Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



439.

2013/1218
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Piros Tramini Szőlő
  üvegben érlelve



A mai nappal meg is érkeztünk a pálinka családnak a harmadik tagjához. Ahhoz a tagjához, amely a legtitokzatosabb, amely a legrejtelmesebb mind három közül. Az a gyümölcs, amelyet most a napokban mutatunk be a kedves érdeklődőknek, rendkívüli módon kétarcú. Ebből még nem lehet kitalálni, hogy a Tramini szőlőről van, pedig így van. De hogy mindjárt meg is magyarázzam ennek a kettőségnek a miben létét, el kell árulnom, hogy, mint szőlésznek a tramini kevésbé, míg a borászoknak, és a fogyasztóknak annál nagyobb kedvence. Furcsa fajta a tramini, már a neve is félreértés. A manapság traminiként emlegetett szőlőfajta tulajdonképpen a fűszeres vagy piros tramini, az ősi tramininek egy muskotályos mutációja. Egyszer egy szakíró a következő képen jellemezte ezt a fajtát: „A Tramini manapság a magyar borfogyasztók félreértett fajtája, de írhatnám azt is, hogy egy meg nem értett zseni. Ahhoz a helyzethez tudnám leginkább hasonlítani, amikor egy komoly előadáson a híres professzor rózsaszín pólóban és kockás rövidnadrágban jelenik meg a pulpituson. Ember legyen a talpán, aki vissza tudja fojtani a mosolyát. A traminivel pont ez a helyzet. Hajlamosak vagyunk az első benyomás alapján ítéletet mondani róla, holott ennél komolyabb figyelmet érdemelne.” Mind a gyümölcs maga, mind bora, vagy éppen pálinkája erősen fajtajelleges, kissé muskotályos, fűszeres zamatú, amelyben a rózsára emlékeztető illat, és ízjegyek dominálnak. Az ágyas érlelést ezúttal nem saját gyümölcsével végeztem el, mert ez nem állt rendelkezésemre, hanem szürkebarát aszalvánnyal tettem meg, amely külső megjelenésre is némiképp hasonlít rá. A tramininek egyénisége, karaktere van, ráadásul nem is kicsi. Hogy ezt az egyéniséget, bujaságot és feltárulkozó, már-már orrba vágó harsányságot valaki szereti-e vagy sem, az megint csak közhelyszerűen szubjektív. Vannak helyzetek és alkalmak, amikor ez a bukéjelleg csábító tud lenni, és van, amikor taszító. Későnyári esték a kertben a rózsabokrok mellett, amikor a déli tikkasztó hőség kifacsarja a rózsaszirmokból az utolsó csepp olajat is, majd a levegőbe hinti. Ez a vízió egy kellemes, simogató pálinkát jellemez, melyben a lágy, légies savak és az ásványi anyagok bűvölik el fogyasztóját. Ezt az italt elsősorban szerelmeseknek ajánlom, nyáron a lugasban, télen a kandalló hívogató lángjai mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése