Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 19., csütörtök

Piros Tramini Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



438.

2013/1217
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Piros Tramini Szőlő
  szilvafával érlelve



Azért nyilvánvalóan a tegnapi nap eseményeinek a nyoma még a mai napon is rajta maradt foszlányaiban. Sőt az operatőrök még néhány kezdőkép erejéig vissza is tértek falunkba, pincészetünkhöz, a pálinkafőzdéhez. Nyáron az árvízkor mindennaposak voltak a hatalmas kamerával sétáló idegenek, de ilyen szürke adventben azért, akik csak látták alaposan rácsodálkoztak a dologra. Persze az örömök mellé mindig fellép a kellemetlen dolgok verejtéke is. Az egyik ismerősünk, a falu zöldségese nagy reményekkel hozta hozzánk cefréjét, de csak amikor desztillálni kezdtük vettük észre, hogy földdel súlyozta le a nylonját, és szállításkor a föld belekerült a cefrébe. Nem könnyű ilyenkor bérfőzde vezetőnek lenni. Na, de térjünk rá párlat családunknak a második tagjára, amely nyilvánvalóan az érlelt kategóriába tolta át italunkat. Lépten-nyomon, és sokat beszéltem már arról az elvről, hogy saját fájával kell a párlatot érlelni, mert az áll nyilvánvalóan legközelebb hozzá. Amikor szőlő, vagy törköly, de akár borseprő párlatokról van szó, akkor nyilván nem kezdjük el a szőlőtökét kivagdosni, meghántolni és a pálinkát azon érlelni. Vannak ilyen esetekben nyilván a klasszikus fák, mint az eperfa, vagy tölgyfa, esetleg akác, vagy gesztenyefa. Most azonban én úgy döntöttem, hogy húzok egy merészet és szilvafával érlelem meg ezt a pálinkát, amelytől nyilván sokkal másabb lesz mind az aromája, mind az illata. A pálinka színében pedig kicsit hasonlítani kezd a szőlőszemek egykori színére, vagyis pirosas, rozsdás beütésűvé válik. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen, nagyon karakteres pálinka érlelése alapos megfontolást igényel, hiszen elnyomni sem akarjuk, de mégis szeretnénk, ha kicsit másabb lenne, mint maga az alappárlat. Mindezzel együtt a tramini nem egyszerű fajta. A tramininek egyénisége, karaktere van, ráadásul nem is kicsi. Hogy ezt az egyéniséget, bujaságot és feltárulkozó, már-már orrba vágó harsányságot valaki szereti-e vagy sem, az megint csak közhelyszerűen szubjektív. Vannak helyzetek és alkalmak, amikor ez a bukéjelleg csábító tud lenni, és van, amikor taszító. Az sem magától értetődő, hogy milyen ételekhez érdemes egy jó traminit inni. Ez a terület is erősen szubjektív, de szerintem májas ételekhez, mint sült borjú- vagy libamáj mindenképpen jó választás egy tramini. E párlatomat ajánlom házassági évfordulókra.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése