Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 18., szerda

Piros Tramini Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



437.

2013/1216
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

  Piros Tramini Szőlő
  üvegben érlelve



Nem volt könnyű ezen a napon a munkáimmal foglalkozni, hiszen az esti órákban olyan esemény várt rám, amely azért semmi képen sem mondható szokványosnak, vagy legalábbis eddig nem volt az. A televíziótól vártam egy háromtagú stábot, akik riportot készítettek velem, és az egyik likőrömről. Nap, mint nap kapok munkámmal kapcsolatban pozitív visszajelzéseket, de azért az überelte mindet. Többen látták, így valószínűen növekedett az irigyeim száma, de én ettől még tovább végzem a munkámat. Így hát a mai nappal egy újabb pálinka család bemutatását indítom el, még pedig egy szőlőfajtáét, a Piros Traminiét. Nem nagy területen, de azért megtalálható Bátai Hegyközség területén is ez a szőlőfajta, és nemcsak a kis kerti ültetvényekben, hanem pótlásként az egykori téesz nagy szőlőjében is. A kékfrankossal közel egy időben érő, küllemre is különleges szőlőt, étkezésre is kellemes fogyasztani, bár bogyóit leszedni a fürtről nem könnyű, annyira tömör, és rövid száron helyezkednek el. A szőlőben dolgozik meg is jegyzik az ilyen tőkéket és akár a seregélyek oda-oda járnak kóstolgatni azt. Visszaemlékezve gyermekkoromban, a kiskerti szőlőnkben is, helyett kapott, hiszen növényvédelme nem túlzottan bonyolult, eléggé ellenálló a betegségekkel szemben, és be is érik mire az októberi esők, elkezdenének lehullani. Érdekes módon azért a német nemzetiségű, vagyis sváb településeken sokkal inkább elterjedt, hiszen a kultúráját is valószínűleg ők hozták be hazánkba. Nagyüzemi művelésben nem terjedt el, és valószínűleg már nem is fog elterjedni, hiszen szerényen terem és ez mellé elég nagy kézimunka igény társul. A fajta leírásában kiemelten kezeltük a savtartalommal való helyes bánásmódot, amely borát meghatározza, cefréjéhez azonban nem feltétlenül szükséges. Így, aki tudja, hogy ebből a szőlőből pálinkát akar készíteni, az bátran kint hagyhatja kicsit tovább a gyümölcsöt a tőkén, amennyiben az időjárás nem fordul túl csapadékosra. Ennek hatására magasabb alkoholtartalmat tudunk elérni, ízében és illatában azonban a túlérettség megérezhető, amennyiben a cefréjének savját nem állítjuk be. Korai szedésnél idén is az éretlen szemekre kell ügyelnünk, nehogy a párlatban a zöld íz váljon uralkodóvá. Ez a pálinka nekem mindenképp emlékezetes lesz az interjú miatt, de valószínűleg a pálinka is, majd maradandó élménnyel szolgáltat. Ajánlom e pálinkát a délutáni kávékhoz és szivarokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése