Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 23., szombat

Hardy Vajkörte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.




418.

2013/1029
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Hardy Vajkörte 
  Körtefával érlelve




Nagyon sokan vannak, akik nem igazán kedvelik a körtéből készült pálinkát, valószínűleg éppen azért, mert körtéből nagyon nehéz igazán jó pálinkát készíteni. Pedig magát a gyümölcsöt már ősidők óta, sőt mondhatnánk, hogy a legendák világában is nagyon kedvelték. Homérosz a körtét az istenek ajándékának nevezi. Theophrastos (I. e. 370-286) pedig már különbséget tesz a vad-és a termesztett körte közt, és tudja, hogy a nemeseket csak oltással lehet szaporítani. A magyar körtetermesztésről a középkorból vannak írásos emlékek. Gyűjtik a vackort az erdőkben, és termelik körtét a kertekben. A cél az, hogy minél korábban érő körtéket állítsanak elő. Bécset is meghódította az Eleve érő, Búzával érő, az Árpával érő és a Nyári Kármán körte. Az elnevezésekből is jól kitűnik, hogy a sok körtefajta miatt, a legtöbbet érési idejével kapcsolatban nevezték el, hogy megkülönböztethető, beazonosítható legyen. Az idei évben soha nem látott mennyiségű körte termet országszerte. Vannak, akik nemcsak gyümölcsként próbálták meg értékesíteni, hanem cefreként is termésüket. Természetesen egy magára valamit is adó pálinkakészítő pontosan és jól tudja, hogy csak a saját keze által készült cefrében tudja elképzelni a pálinkáját. Jómagam is ezt vallom, sőt azt javaslom mindenkinek, aki cefrekészítésre adja a fejét azzal a szándékkal, hogy pálinkát készítsen, ragaszkodjon ehhez az alaptételhez. Sőt inkább még odáig is elmennék, hogy az a legideálisabb, ha a gyümölcsöt is magunk tudjuk megtermelni. A jó borászok már pontosan tudják, hogy az optimális szüret időpontjának megválasztása a születendő bor sikerét is megalapozza. Nekünk jó pálinkakészítőknek is ugyanez kellene lennie a filozófiánknak. Körte esetében kiemelten fontos a gyümölcs érés ideje, annak homogenitása. Nem szerencsés a túl érett gyümölcs, de a túl éretlen is nehézségeket okozhat előbb a cefrénkben, majd magában párlatban is. Mielőtt még bárki is azt hinné, hogy elsőre megtudja csinálni a tuti pálinkát körtéből, azt ki kell ábrándítanom, mert nem fog sikerülni, ehhez azért sok év, sok kísérletre van szükség, és nemcsak a pálinka desztillálásakor, hanem már magánál a cefre készítésénél is. E párlatomat saját fájának anyagával ízesítettem, hogy az még jobban közeledjen magához a gyümölcshöz, amely nyilvánvalóan a fa termése, a fa gyermeke, melyek együtt érlelve alkothatnak igazán maradandót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése