Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 17., vasárnap

Bánáti Rizling Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2013.



415.

2013/1026
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY
 
 

  Bánáti Rizling szőlő 
  szilvafával érlelve
 
 
 Érdekes módon a mai napra egy olyan párlat bemutatását terveztem, amelynek különlegessége, hogy nem hagyományos gyümölcsből készült, hanem egy ritkaság számba menő szőlő törkölyéből, amely nem a mi megyénkből, hanem a szomszédos Baranyából származik. A mi borvidékünkön nem igazán ismert és használt szőlőfajtáról van szó, amely a délies hangzású Bánáti Rizling névre hallgat, amely úgy-e mindazonáltal, mint rizling azért ismerhető fajta is lehetne. Biztos vagyok abban, hogy a korábbi évtizedekben nálunk is használhatták ezt a fajtát, amelyet aztán fokozatosan kiszorítottak a népszerűbb borszőlő fajták. Nyilvánvaló nevéből fakadóan, hogy két népcsoport számára is kedves fajtának számított, így a szlávoknak, akik Kreaca néven ma is gondosan ügyelnek életben tartásán. Ez annak is köszönhető, hogy náluk azért a nagyüzemi szőlőtermesztés nem igazán létezett. A másik népcsoport a svábságé, akinél az a szőlő Zakkelweis névre hallgat. Bátán mivel csekély svábság települt meg, a még kevesebb szlávságnál ez a szőlőfajta nem volt képes gyökeret verni. Levele erősen tagolt, felső oldalöblei mélyek, szélesek, egyenes alapúak, gyakorta háromszög alakúak, záródók. A legkönnyebben felismerhető fajták egyike. Bőtermő, fürtje közepes, vállas, tömött fürtű, bogyói nagyok, tipikus generatív jellegű fajta, amelynek tőkéi könnyen legyengülhetnek huzamosabb idejű nagy terhelések mellett. Fürtjei azonban évről évre biztonságosan beérnek. Érdemes ezért inkább rövidcsapra metszeni. Fagyérzékeny és kicsit rothad is. A bogyóhéj középvastag, könnyen szakadó, megnyúlt, sárgászöld, vastag héjú bogyók jellemzők. Október elején, közepén szüretelhető. Mustja 16- 18 cukorfokos. Fürtje 160 gramm, vastag de puha héjú, kellemesen édes ízűek. Mustjának cukor- és savtartalma közepes. Kissé rothad, fagyérzékeny. Bora, jó asztali bor többnyire lágy, illat- és ízanyagtartalma csekély, a jó évjáratokban megközelíti a minőségi borokat. Ma már csak házi kerti jelentősége van. Ezt az is alátámasztja, hogy míg 1960-ban 1000 ha területen is termesztették, addig 1978-ban már csupán alig 100 hektáron. Ma már sokkal inkább kuriózumnak számít. A gondosan bogyózott törköly, amely erjedése is ellenőrzötten zajlott le a törkölypálinkák sorában igazi érdekességnek számíthat, mind illat, mind zamat anyagban, amelyet érdekességként szilvafás érlelésnek vetettem alá.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése