Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 21., csütörtök

Pamuk Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



416.

2013/1027
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Pamuk Alma 
  üvegben érlelve
 
 
 A pálinka, mint magyar nemzeti ital, vagyis hungarikum az elmúlt években példátlan és félelmetes fejlődést futott be, és nemcsak azért, mert az állam engedélyezte az otthonfőzés legális lehetőségét, hanem azért, mert ma már nem csak az idősebbek, hanem sokkal inkább a fiatalok is elsősorban a bor mellett, pálinkát akarnak fogyasztani. A 2013-as év gyümölcstermése ezt még inkább felfokozta. Gyakorlatilag szinte, aki él és mozog, csupán csak egy gyümölcsfával rendelkezik is, talán már lekvár helyett is inkább pálinka cefrét készít. Mint bérfőzde vezető olyan mennyiségű cefre elkészítésével találkoztam, amelyre még gondolni sem lehet. Egyszerűen szólva, szinte vetélkednek már az emberek egymással azért, hogy kinek a cefréjéből lesz előbb párlat. Emiatt bizony a sajátjaim kissé háttérbe szorultak. Sokszor és sokan már a parlagterületek és a vadonná vált vidékeket is járják vadon termő gyümölcsök után. A legtöbben már nem vegyítik össze gyümölcseiket, hanem fajtánként desztilláltatják ki. De ha minden így folytatódik, akkor hamarosan utolérik pincészetünket is, akik már leginkább különleges gyümölcsök erjesztésével foglalkozunk. Elődeink a teremtettség tudatában, tiszteletben tartották az őket bőséggel ellátó környezetet. Ez a felfogás rendkívül alakgazdag gyümölcsfajta szerkezetet és gyümölcstermesztést hozott létre és tartott fenn. Ez a sokszínűség ismét megerősítette tudatukban a létezés csodáját, így a tárgyi és szellemi világ kölcsönösen táplálta egymást. Ma - mindezt spontán evolúciós eredménynek tekintve, a tisztelet hiányában - az emberi önzés és felelőtlenség egyforma veszélyként fenyegeti. A biodiverzitás beszűkítésének veszélye ma már a termesztett gyümölcsfajtákra is kiterjed. A régiek fontos itala volt a vadalmavíz. A gyümölcsöt igen nagy mennyiségben gyűjtötték, majd megmosva, áttörve, hordókba tették és leöntötték vízzel. Savanykás almaital keletkezett. Ezt itták, sokszor víz helyett is. A pamuk alma jellegzetesen dél-dunántúli gyümölcs. Termesztési érték: Nagyon korai érésű fajta. Egyedi, kellemes zamata mai napig élénk él a táj lakóinak emlékezetében. Apró gyümölcsmérete és puha húsállománya miatt csak házikertbe javasolható. Különleges ökológiai igényű, vízben gazdag élőhelyhez kötődő tájfajta, így a sárközben jól megterem. Saját gyümölcsével ágyazva még inkább ki tudjuk emelni különleges íz, zamat, és illat anyagait.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése