Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 13., kedd

Őszi-Kajszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



397.

2013/0806
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Őszi-Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon bemutatásra szánt párlat több szempontból is igen érdekes. Őszintén szólva, annak ellenére, hogy egy azon fajtán belüli házasításról van szó, azért a két gyümölcs összerakása elég sok érdekességet vett fel. A házasítása a két ősi rivális gyümölcsnek nem elsősorban az én ötletem. Az utóbbi években nagy reklámot a két gyümölcs nyilvános összekeverése az üdítő iparban hozott nagy érdeklődést. A fanta üdítő család rukkolt elő ezzel a különlegességgel, amely nyilvánvalóan el is nyerte a tetszését a fogyasztói társadalomnak. Azt sem tagadhatjuk le, hogy ez a fajtaházasítás a pálinkakészítésben is ősi múltra tekint vissza. Az viszont nem mellékes, hogy ezt a házasítást senki sem verte nagydobra, hozta nyilvánosságra. Egyértelmű ugyanis, hogy amíg a kajszi pálinka igen nagy kellettel rendelkezik, addig az őszibarack pálinka sokkal kevésbé futott be ekkora karriert, annak ellenére, hogy utóbbi számomra sokkalta ízletesebb. Sokan művelték azt, hogy az ősziből kajszi pálinkát készítettek a házasítás révén. Ez a jótékony csalás, én úgy gondolom, hogy ma már idejét múlta, és nyíltan felvállalható ez a fajtaházasítás. Jó magam ezúttal nem kényszerből, nem szükségből, hanem kíváncsiságból végeztem el ezt a fajta összeillesztést. A cefre, amelyet elkészítettem fele-fele arányban tartalmazta mind két összetevőt. Az eredmény sok szempontból nagyon érdekesen alakult. Köztudott, hogy az őszibarack kevesebb alkohollal bír, mint Kajszibarackfajta társa. Sőt sokan úgy gondolják, hogy mind ez aromában is igaz. Éppen ezért lett meglepő az eredmény, hogy a lefolyó párlat sokkal inkább őszibarackos karaktereket mutatott, mint sem kajszibarackosat. Ennek ellenére nyilvánvalóan más lett a párlat, mint a sima őszibarack. Igazán meglepően finomra, harmonikusra sikerült a párlat. Igaz a kimagozott cefre mindkét esetben szép illatjegyeket mutatott. Viszonylag erősen folyt le, és mindvégig az őszibarackos jegyek uralták a párlatot, annak ellenére, hogy hátul a selymességet a kajszibarack hozta meg a párlat számára. Semmi karcosságot, semmi töröttséget nem mutatott a párlat, szinte olyan volt, mintha már legalább egy hónapja pihent volna. A két ellentétes gyümölcs érdekesen, és nagyon könnyen alkalmazkodott egymáshoz, mintha ez teljesen megszokott és természetesen jelenség lenne a pálinkakészítés hagyományában, pedig ez nem így van.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése