Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 15., csütörtök

Boros Erdei Faeper Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2013.



399.

2013/0808
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

VADGYÜMÖLCS
 
 

  Boros Erdei Faeper 
  üvegben érlelve
 
 
 Ma egy olyan vadgyümölcsből készült pálinkát fogok bemutatni, amely gyakorlatilag pincészetünkben a kezdetektől fogva jelen van, sőt talán azt is mondhatom, hogy vele kezdődött el a pálinkakészítési szenvedélyünk. Tudni kell róla, hogy mindig nagy kihívást jelent már magának a gyümölcsnek az összegyűjtése is. Persze sokkal könnyebb dolga van azoknak, akik már ültettek a nemesített változatából, hiszen annak termése sokkal nagyobb, sokkal gyümölcsösebb, sokkal édesebb. Persze a valódi kihívást nem ezek a fák jelentik, hanem sokkal inkább azok, akik erdőségekben, elhagyott helyeken, parlag nehezen megközelíthető helyeken nőttek fel. Ezekre a helyekre visszajárni időről-időre, figyelni a termés érését, lerázni az éretteket, majd otthon feldolgozni azokat, no ez már embert próbáló feladat. És természetesen ezzel még nincs is vége a nehézségeknek, hiszen odahaza először vízzel felöntjük, kicsit ázni hagyjuk, majd felkeverve a tetejéről le tudjuk szedni az oda nem való dolgokat. Vannak persze, akik úgy vélik, hogy a faeper csutáját is ki kell szedni, de ez teljesen felesleges, hiszen, amikor eszük ezt a gyümölcsöt, akkor a csutáját is elfogyasztjuk. Érdekesség, hogy környékünkön két éve igazán nem volt túl jó termése a faepernek, mert a késői fagyok általában elvitték azt. Idén szerencsére valóban kiváló kilátások voltak a jó termésre, annak ellenére, hogy a virágzáskor érték sérelmek a fákat, de számomra az okozta a legnagyobb problémát, hogy éppen árvíz idején érett be. Ekkor pedig nem tudtam elmenni leszedni azt napra-napra, hiszen szolgálatban voltam a gáton a kettes depo vezetőjeként. Így csak csekély mennyiséget tudtam szedni azt is korán, amikor az még nem volt túlságosan érett. Így aztán, hogy érdemes legyen vele foglalkozni elhatároztam, hogy kicsit felturbózom egy kis borral, hogy érdemes legyen azt ledesztillálni. A választásom ezúttal is az oportó borra esett, mert annak ekkor már nem volt túl erős illata, alkoholja is sokat gyengült, de azért elég megfelelő volt ahhoz, hogy hatással legyen a párlatra. Természetesen a vadon nőtt faepernek az íze azért sokkal pikánsabb, sokkal vadasabb, sokkal férfiasabb a nemesítettnél. A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok közül kalcium-, foszfor-, kálium-tartalma említésre méltó, így mindig érdemes vele kicsit foglalkozni, és dolgozni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése