Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 13., kedd

Őszi-Kajszibarack Tárkonylevéllel Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



398.

2013/0807
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Tárkonyos Őszi-Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 Természetszerűleg a folytatásban is ugyanezzel a párlattal fogunk foglalkozni, csak azzal a kitéréssel, hogy ezúttal most nem az érlelt változattal, hanem az ágyas verzióval szeretném megismertetni a kedves pálinkabarát közönséget. A gyümölcságyazás helyett most is a fűszerrel való ágyazást favorizáltam. A kiválasztott fűszer, pedig egy Erdélyből származó magyar fűszer a Tárkonylevél lett. Sokféle néven ismert fűszernövény: tárkonyüröm, estragon, tarragon. Ez a kellemes illatú, finom pikáns ízű fűszernövény Ázsiában, Távol-Keleten honos. A termesztését az egyiptomiaktól  előbb a görögök, majd tőlük a rómaiak vették át. Európa – így hazánk is – csak a XVI. századtól kedveli. Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a sárkányokkal. A tárkonynak két változata van: francia tárkony, orosz tárkony. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó. A világ jelentős részén – a Kárpát-medencében is – a francia tárkonyt termesztik. Kellemes fűszeres illatáért és zamatáért a középkortól kezdve közkedvelt fűszernövény. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, mivel nem édes ízű, nagyobb népszerűségnek örvend. Virágzáskor gyűjtött föld feletti részeit megszárítva porrá őrlik és levesek, mártások, saláták ízesítésére használják. Tisztított illóolaját az illatszeripar is hasznosítja. Kissé kesernyésen csípős, fűszeres íze a gyomornedv elválasztását fokozza, így étvágyjavító hatású. A népi gyógyászatban gyomor megbetegedések kezelésén túl, magas vérnyomás esetén is használták, bár ezen a területen már csökkent a szerepe. Az ókori görögök fogfájásra használták. Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt, hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához. Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle, így én párlatban is hajlandó vagyok kipróbálni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése