Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. május 12., vasárnap

Temerini Pálinkaverseny 2013.



A tavalyi pálinkából már nem sok maradt. A Temerini pálinkaversenyre idén csupán 102 minta érkezett elbírálásra. Vajdaságban nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek. Az érett, tiszta gyümölcs, a gyors és finom cefrekezelés és az irányított erjesztés a finom kisüsti titka.
Egész Vajdaságból érkeznek a minták a temerini pálinkaversenyre. A tavalyi gyümölcs nagy részét elvitte a fagy és a jég. Eddig minden évben 180 – 200 pálinka között válogathatott a zsűri. Idén megfeleződött a megmérettetésre jelentkezők száma. Snejder Sándor, a Temerini Kertbarátkör elnöke: „Az idén nagyon leesett ez a mennyiség, mivel a tavalyi gyümölcs rosszul termett. Nem volt gyümölcs, nem volt miből pálinkát főzni. Az emberek úgy gondollták, hogy vagy megisszák erre az időre, vagy sajnálják azt az egy litert elhozni, vagy már nem is volt annyi. Az idei pálinkaverseny mennyiségre nem lesz jó. A minőséget pedig majd a bírálóbizottság eldönti.”
A Temerini Kertbarátkör, úgy határozta meg a zsűri összetételét, hogy abban ne szerepeljen temerini termelő. Zentáról, Adáról, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról és Újvidékről érkeztek a bírák. A pálinkát több szempont alapján bírálják. Horkai Zsolt nemzetközi pálinkabíró: „Vizsgáljuk az illatot, a tisztaságát, majd az illatnak a gyümölcsös jellegét. Utána térünk át a pálinka ízére. Szintén az íztisztaság, majd pedig a gyümölcs jellege, a karaktere. Utána pedig konkrétan osztályozunk egy össz benyomást.”
Temerinben több hivatásos pálinkafőző működik. Tizenegy végez bérfőzést, főleg almából, körtéből, birsből, meggyből és barackból. Az egyik legismertebb Kohanec Sándor pálinkafőző vállalkozása. Ő a vajdasági pálinka titkát a hagyományban látja. „Vajdaságban és Szerbiában is hagyomány a pálinkafőzés, mert mindig meg volt engedve. Soha nem volt tiltva törvényileg. Ma sincs tiltva. Mindenki főzhetett magának pálinkát, még a mennyiség sem volt korlátozva.”
Vajdaságban nincs korlátozva a pálinkafőzés, de hivatalosan csak az foglalkozhat eladással, aki erre regisztrálja vállalkozását. Az értékesítési jog azonban drága, a kistermelőknek pedig ez nem kifizetődő. A Temerini Pálinkaversenyen megalakul a Pannon pálinka klaszter. A közös fellépéssel lehetővé válik, hogy a termelők legálisan árulják a pálinkát. A verseny utolsó napján, szombaton, eldől ki főzi a legjobb kisüstit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése