Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. május 16., csütörtök

Bodzavirággal Ágyas Bodzás Otelló Szőlő Párlat 2013.



353.

2013/0515
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS



  Bodzavirágos Bodzás Otelló szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
Két napja immár, hogy egy különleges pálinkáról írók, és, amelyet megpróbálok napról-napra, újabb és újabb fordulatokkal még különlegesebbé tenni. Így hát ma, ha lehet még a történeten csavarni egyet, akkor azt meg teszem. Jó fél év telt el azóta, hogy a bodzabogyókat leszüreteltük, és immár itt van a következő virágzás. Ebből már nyilván sejteni lehet, hogy a bemutatásra kerülő párlatunk az eddigiek ágyas változata lesz, még pedig bodzavirággal ágyazva. Van a házunk udvarának két pontja, amelyet egy-egy vadon nőtt gyönyörűséges bodzabokor ural. A bodzavirág illata belengi az egész kertet, s nekem mindig eszembe juttatja ezt a Nemes Nagy Ágnes versikét: Tavaszi felhők Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.
Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullje le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.
A bodzavirág gyűjtéshez a napsütéses déli, kora délutáni órák a legalkalmasabbak. A bodza növényt tiszta, üde környezetből gyűjtsük, s ne forgalmas autóút széléről, láthatóan szennyezett talajú vidékről, gyümölcsösök környékéről, ahol a permetezés veszélye is fennállhat. A bodzavirág párlat készítéséhez mindig egészséges, friss, fiatal virágzatot gyűjtsünk. Barna, láthatóan öreg virágok nem legyenek rajta. A virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípjük le a növényről, s ne nyomjuk össze, ne tároljuk lezárt műanyag zacskóban, ahol befülledhet. A gyűjtött virágzatokat frissen, a legrövidebb időn belül használjuk fel. Minél kevesebb szár darab kerüljön a párlatba, mert annak ízére nincsen szükségünk. Gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns forrás. A bodzavirágából készült párlat jól alkalmazható a meghűléses megbetegedéseknél, mert immunrendszer serkentő és izzasztó hatású. Lázcsillapító hatása is jelentős.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése