Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 27., szerda

Cabernet franc Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



310.

2013/0226

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
 Cabernet franc
  üvegben érlelve
 
 
 Egy 50 hektáros szőlészetben nem lehet elég korán elkezdeni a munkálatokat, már, mint odakint a terepen. A Rózsa 2001 Kft.-nél immár évek óta megszokott trend, hogy a metszés munkálatait mindig a Cabernet franc egyes függönyében kezdjük meg. Nem állíthatom, hogy ez a legkönnyebb metszésű szőlő, sőt talán a legkeményebb, és ilyenkor, amikor még a nedvkeringés annyira nem indul meg, szinte acélosan kemény. Bizony jó csuklóval, és jó szerszámokkal kell bírni ahhoz, hogy egy nyolc órás műszakot az ember végig csináljon. Ráadásul nagyon magas is az ültetvény, mert a harminc-negyven éves tárcsázás a teraszokon az egyik oldalon erősen elhordta a földet a bakhát mellől. És, ahogy a szüretet minden évben itt fejezzük be, úgy itt is indul meg az élet a szőlőben. Michael Broadbent írta le nem oly régen, hogy úgy érzi, megtalálta a cabernet franc igazi hazáját, mégpedig Villányban. Kétséget kizáróan Villányban ez a fajta az, amelyik a legönállóbb karaktert tudja felmutatni. Bora időt igényel, kóstolóját nem közhelyekkel veszi le a lábáról. Tartalmas és mély, komoly kóstolási tapasztalattal bírók értékelik csak első látásra. Tanninja jó esetben érett és puha, ízeiben egy sajátos fanyarság jelenik meg. Hosszú életű, feltétlenül fahordós érlelést igényel. A legszebb cabernet franc borokat Villányban kóstolhattuk. Lokálpatrióta módra azonban én szűkebb hazámat tartom e szőlő igazi otthonának, így aztán Szekszárdon is kedvelt ez a fajta, bora itt is telt, tanningazdag, merlot-val házasítva különösen szép cuvéeket ad. Egerben szintén viszonylag nagy a termőterülete, bár sok termelő Bikavér bora gazdagítására használja. Sokfelé kóstoltam már cabernet franc szőlőt, bort, illetve pálinkát, sokfelé, sokféle íz, zamat és illat dominált, de a mi hegyeinkre jellemző, őrölt fűszerpaprika illat, szinte egyedül állóan csak itt fedezhető fel. Évek óta immár, hogy elkészítem ebből a szőlő törkölyből is a pálinkámat, mert egyszerűen hiányozna a megszokott illata. Kemény munkával jut el az ember a szőlő metszésétől, a ledesztillált törkölypálinka illatának élvezéséig. Ráadásul közel egy évnek is el kell telnie ehhez, hogy tavaly megmetszett szőlőből mostanra pihentetésre szánt törkölypálinka legyen. Ilyenkor mindig a szőlőmunkásról szóló bibliai idézet jut eszembe minden tanulságával. Üvegben érlelve a pálinka a fűszerpaprika zamatai mellett, árnyalatnyi ibolya, gomba, és föld illat jelenik meg.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése