Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 1., péntek

Vörös Bikavér Törköly Szőlővel Ágyas Párlat 2013.



312.

2013/0228

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

 
  Vörös Bikavér Törköly Szőlővel Ágyas
  üvegben érlelve
 
 
 Ma egy olyan párlatot mutatok be, amelyet mostohagyermek módjára kicsit elfelejtettem a nyáron, amikor úgy-e azért van munka bőségesen. Ezt a párlatot alapvetően nem kellet desztillálni, hiszen egy kész pálinkába ágyaztam bele a gyümölcsöt, amellyel egy új párlat született. Egy üvegben hajtottam végre ezt a műveletet, és aztán kissé meg is feledkeztem róla a többi között. Akkor került csak elő nagy meglepetésemre, amikor most napokban olyan párlatokat kerestem, amelyeket házi bírálattal lezsűrizhetünk. Így aztán örömmel nyugtáztam ennek meglétét. A párlat alapja bikavér törkölypálinka, amelyet még a tavalyi év elején készítettem el. A vörös bikavér törköly vezér szőlője, pedig nem más, mint a kadarka. Ez a fajta gyümölcs igen ritka és különleges. Valamikor az ország nagy részén termett, ma azonban már új klónjai vannak, amelyek révén egy sokkal nagy szemübb, sokkal ízletesebb szőlő született meg. Örömömre van részem benne dolgozni, és bizony szüret táján szívesen szemezgeti ezt az ember, igaz rendkívül kényes mind az időjárásra, mind a gombabetegségekre. A kadarka az utóbbi étvizedben szinte nemzeti üggyé vált, a magyar fogyasztók nagy előszeretettel vásárolják. A szőlőfajta a pinot noir-hoz hasonlóan viszonylag kevés tannint gyűjt, bora savhangsúlyosnak mondható. A sokszor áttetsző szín, karcsúbb test azonban kárpótlást nyer a gazdag, fűszeres illattól, sima struktúrától és a szép savaktól. Az igazán koncentrált kadarka izgalmas, kedves, bársonyos és elegáns. Nem tartozik a hosszú érlelésre szánható borok közé, 2-3 éves korában már eléri csúcsát, ezt követően 1-2 éven belül célszerű elfogyasztani. Kedvelt összetevője különféle házasításoknak. Fűszeressége kis mennyiségben is sajátos jelleget ad a bornak. A legszebb kadarkák kétséget kizáróan Szekszárdi borvidéken teremnek, ahová mi is tartozunk, és talán nem árulok el titkot vele, hogy a szekszárdi nagy borászok is tőlünk vásárolják ezt a szőlőt. Az új telepítéseknél szinte minden termelő számol vele. A következő évtizedben várhatóan még inkább megnő iránta a kereslet. A világ borpiacán is különleges színfolt lenne, érdemes megismerni legjobb termelőit. Ebbe a törkölypálinkába egy magnélküli csemegeszőlőt helyeztem ágyként, amelyet úgy vásároltam. A vörös szőlőtől gyönyörű szép barna színe, és lekerekedett íz, zamatvilága született.   
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése