Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 28., szerda

Pannónia Kincse Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


247.

2012/1128

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

  Pannónia kincse
  üvegben érlelve
 
 
 Bátai hegyközség területe nem tipikusan sík vidéki, így a szőlő és gyümölcsös területek is többnyire dombvidékeken találhatóak. Régen ezzel nem is volt igazán probléma, mert a parasztemberek a legmeredekebb domboldalon elterülő nadrágszíjnyi szőlőjüket, gyümölcsösüket is nagy gonddal, és odaadással művelték meg napról-napra. Amikor szőlőt telepítettek, vagy éppen pótoltak gondosan ügyeltek arra, hogy ültetvényükben megtalálható legyen a fehér és vörös borszőlő mellett a csemegeszőlő is. Előszeretettel használtak hazai fajtákat, illetve direkt termőket, illetve kettőshasznosításúakat is. Ma ezeknek a területeknek a nagy részes parlagon fekszik, az öregek kihaltak, a nagy gépekkel nem lehet ezeket a területeket művelni. Ilyen területen maradt meg a pár éve elhagyott tőkéken ennek a párlatnak az alapanyaga is. A Pannónia kincse egy magyar nemesítésű szőlőfajta. Magyarországon a negyedik legelterjedtebb csemegeszőlő. Póczik Ferenc állította elő 1942-ben, Budakeszin, a Szőlőskertek királynője muskotály és a Cegléd szépe keresztezésével. Állami minősítést 1959-ben kapott. A kiskertekben mindenütt megtalálható, jellemzően étkezési szőlőfajta. Tőkéje erős fejlődésű, a talaj iránt nem érzékeny, hosszúcsapra metszve igen bőven terem. Levele világoszöld színű, sima felületű, sarkosan tagolt. Augusztus végén, szeptember elején érik, de hosszabb ideig a tőkén hagyható, mert nem rothad, és túlérve sem veszít kellemes, zamatos ízéből. Nagy, 30 dkg átlagsúlyú fürtje és szépen színeződő, ropogós, nagy bogyói tetszetősek. Kevesebb fürthozamnál a bogyó alakja ovális, nagyobbnál, gömbölyű marad. Húsa kemény, ropogós, édes, ám gyakran száraznak, lészegénynek tartják. Nem fagytűrő és bogyói a barnulásra, nyomásra érzékenyek; rosszul szállítható. Bora nem igazán piacképes, de a párlatával úgy gondoltam, hogy azért érdemes megpróbálkozni. A bogyóiban rejlő illat és zamat anyagokat szeretném átmenteni. Abban is a hagyományokhoz közeledtem, hogy nem bogyózott cefréről van szó, hanem ahogy öregjeink is készítették, csutásan cefréztem, amelynek következtében lényegesen savasabb lett a cefre, mint a nélkül. Nevéből is kitűnik, hogy csak Magyarországon termesztik, tehát igazi Hungarikumnak nevezhető. Nem túlságosan magas alkoholja miatt, alkohol kihozatala is szerény, de annál különlegesebb élményhez juttatja a ma élő fiatalokat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése