Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 26., hétfő

Dijazottaink 2012-ben.



Merlot Szőlő Natúr Borseprő 2011.


Nagyon érdekes, hogy a tavalyi évben Balogh Csaba barátomtól, munkatársamtól a szüretében való közreműködésemért kapott szőlővel szinte mindent megnyertem, amit csak lehetett. Elsőként a belőle készült borral aranyérmet sikerült szereznem, majd a szőlő pálinkájával champion díjat, törkölypálinkájával ezüstérmet, borseprő párlatával pedig bronzérmet. Most jelen pillanatban ez utóbbinak a megszerzésének körülményeiről fogok egy kicsit beszélni. Nyilvánvalóan az induló story megegyezik a többi nyertes párlat történetével. A végén azonban úgy-e teljesen más irányt vett. Még augusztus vége felé, a nyári meleg esték egyikén, péntek esti pálinka kóstoló alkalmával egy pár borseprő párlatot lebíráltunk baráti társaságunkkal. A kilenc borseprő párlat között kettő fehér boralja volt. Ennek ellenére ez lett a legjobb mind közül és 19 pontot ért el a házi bírálaton. Ennek tudatában bátorkodtam elindítani az I. Nógrád-megyei pálinkaversenyen, ahol azonban csak bronz érmet adtak neki. A versenyen ez a párlat a 461-es minta számmal indult, és a 3-as asztalhoz került zsűrizésre. A 20 pontos rendszerben a bírálat jól indult a párlat számára, hiszen az illat tisztaságra rögtön megkapta a maximálisan megszerezhető 3 pontot. A szöveges értékelésben röviden, tömören tisztának értékelték. Aztán következett a nagy-nagy ellentmondás hiszen az illat karakter szempontja szerint alaposan lehúzták és csupán 2 pontot kapott az ötből. A szöveges értékelésben ezt azzal magyarázták, hogy túlságosan törkölyös az illata. Aztán, ahogyan már megszokhattuk az íz tisztasága következett, ahol szintén meglepő módon tisztának értékelik és megkapja a teljes 3 pontot. De hogy az értékelés logikájában teljes legyen a káosz következett az íz karakter szempont, ahol a kapható 5 pontból meg is kapta a négyet. A szöveges értékelés is homlokegyenest felborít mindent. Amíg az illat karakternél a törkölyös illat miatt lehúzták a pontokat, addig itt éppen emiatt kapott többet. Ízében teljesen törköly, szép kékszőlő jegyekkel. És úgy-e ekkor már csupán a harmónia pontok voltak vissza, ahol a megkapható négy pontból a felét elvették azzal magyarázva, hogy nem harmonikus. Végül is nem értem, hogy ha egy párlat illat karakterében törkölyös, íz karakterében teljesen törkölyös, kékszőlő jegyekkel, akkor itt miért nem áll fent a harmónia? Ebben az esetben azt kellett volna inkább írni, hogy harmonikus, de túl törkölyös. Végül a lényeg, hogy 14 pontot megkapva a bronzérem lett a párlat jutalma, bár úgy gondolom, hogy ebben azért sokkal több van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése