Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 29., csütörtök

Dijazottaink 2011-ben.


Rizlingszilváni Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2011.


Sokszor a természet és az élet képes rendkívüli dolgokat produkálni. Azt gondolnánk, hogy különleges dolgok csak a tévében és a filmekben történnek meg, pedig bizony a mindennapjainkban is gyakorta előfordulnak különleges élmények és események. Persze csak azokkal, akik keresik is ezeket az élményeket. Rizlingszilváni szőlővel is úgy kerültem kapcsolatba, hogy eljártam mellette szinte naponta. Egy sor elhagyott függönyös szőlő, amelyet senki nem szüretelt le. A hegybíróval egyeztetve szedtem belőle, annak ellenére, hogy ez az egyik szomszédnak nem nagyon tetszett. Az elhagyott, elhanyagolt területen, permetezés, metszés, zöldmunka nélkül megtermett szőlőből bort nem nagyon mertem csinálni helyette, pálinka cefre lett belőle. Az I. Nógrád-megyei Pálinkaversenyen ezt bronzéremmel díjazták. A pincészetünk benevezte ezt a pálinkát annak ellenére, hogy ezt előzetesen odahaza nem bíráltuk le, de valahogy volt egy olyan érzésem, hogy érdemes vele megpróbálkozni. A versenyen 427-es minta számmal szállt versenybe. 46%-os alkoholtartalommal bírt és a 4-es zsűri asztal volt hivatott elbírálni azt. Természetesen itt is a hagyományos 20 pontos értékelés működött. Az első szempont, amely a bírálatnál figyelembe vételre kerül az illat tisztasága. Ebben nem is találtak hibát a zsűri tagjai és a maximálisan adható 3 pontot meg is kaptuk rá. Szövegesen nem értékelték ezt. Következett az ezzel kapcsolatos második szempont az illat karakter, ahol a fajta jelleget is figyelték. Az adható öt pontból itt már csupán 3 pontot kaptunk, azzal a magyarázattal, hogy törkölyös az íze. Mondjuk az nem teljesen világos, hogy illatnál miért az ízt írták be, de ezt Csősz Attiláék tudnák csak mint zsűri tagok megmagyarázni. Következett a harmadik szempont, immár valóban az íz tisztaság. Érdekes és ellentmondó az is, hogy erre is megkaptuk a maximum 3 pontot minden magyarázat nélkül. A negyedik szempontban ismét ellentmondásként azzal magyarázták a lepontozást, hogy nem szőlőre jellemző az íz karaktere, és így csak erre is 3 pontot adtak. Végül következett az utolsó szempont az értékelésnél a harmónia és a tartósság, ahol is a megszerezhető négy pontból csupán 2 pontot kaptunk, és így állt össze 0 14 pontos bronzérem. Az utolsó szempontra az írták magyarázatként, hogy vékony íz és illat, ez az egyetlen magyarázat, amelyet még hajlandó vagyok el is fogadni helytállóként. Persze a 14 ponttal ez a pálinka megfelelő és hibátlan terméknek számít. Úgy gondolom, hogy egy ilyen elhanyagolt szőlőültetvényről leszedett szőlőtől ennél több nem is várható.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése