Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 22., csütörtök

Merlot Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


245.

2012/1122

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

  Merlot szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Az elmúlt napokban végig kalandoztuk a párlatfajtákat a szortimentem teljes szélességében, így ezek után ismét visszaérkeztem a natúr törkölypálinkák világába. Csupán ezúttal a merlot szőlő törkölye az, amelynél kikötöttünk. Persze egyike a kedvenceimnek, hiszen sokat is dolgozom benne a metszéstől a szüretig, a bor készítéstől a párlat készítéséig. A merlot, dacára annak, hogy néhány éve a Sideways című amerikai filmben elég határozottan lehúzták, még mindig egyike a világ legkeresettebb vörösborainak. Erősségét az adja, hogy általában nem bánt senkit, hiszen gömbölyű tannin- és savérzete a hozzá párosuló testtel kerekséget mutat, aromái pedig, általában szilvára vagy más sötét húsú gyümölcsre emlékeztetnek, gyakran kiegészülve a hordós érlelés jegyeivel. Tény, hogy a legtöbb merlot korrekt, ami egy átlagfogyasztó szemében előnyként, de egy ínyenc számára akár hátrányként is felfogható. Kivételes tételek készíthetők azonban belőle gondosan megválasztott dűlő és erős terméskorlátozás esetén. A fajta hazájának Franciaországot, ezen belül Bordeaux borvidékét tekintjük, innen terjedt el a világ szinte minden olyan szegletébe, ahol valaha is megpróbálkoztak a borkészítéssel. A szó jelentése: kis feketerigó. Bár a bevezetőben azt mondtuk róla, hogy legtöbbször korrekt bor és pálinka készíthető belőle, a különösen szép példányok mégis különleges törődést érdemelnek, és itt nem csak a korábban már leírt terméskorlátozásról, dűlőválasztásról, talajadottságokról van szó, hanem a szüret időpontjáról is. Ez a nagytestű, ízgazdag alapanyag ugyanis hamar elveszítheti savtartalmát, ha akár csak kicsivel is megcsúszik a szüret. Illata a cédrusra és a rózsára emlékeztet. A tipikus, olasz grappára vezethető vissza. Árnyaltan tompa és földszerű íze van. Ha borról mesélnénk, ízben a gyümölcsökkel kezdenénk: málna, eper, szeder, cseresznye, áfonya után kevés csokoládéval és némi fekete olivával folytatnánk a történetet. A nemzetközi szakirodalom természetesen elsősorban vörös húsra épülő fogásokhoz ajánlja, itt azonban széles palettán mozgunk a pikáns mexikói fogásoktól, a nehezebb húsos ragukkal tálalt olasz tésztaételeken át, egészen egy vadpástétomig sok fogás szóba jöhet. A sajtok közül pedig jó párosítást jelenthet egy comté. A tavalyi évben szép díjakat sikerült nyernem vele mind borával, mind pálinkáival.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése